David Pressman bírálta az Oroszországba látogató Szijjártó Pétert

Az amerikai nagykövet azt is számontartja, hogy a külügyminiszter Ukrajna inváziója óta hányszor látogatott el Oroszországba.

Szijjártó Péter ismét Oroszországba utazott, és Szentpétervárról jelentkezett be, hogy elmondja, Orbán Viktor nem fog elmenni a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcsra, ő viszont igen. Nem sokkal később David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy Facebook-posztban bírálta a magyar külügyminisztert legújabb útja miatt.

„Magyarország külügyminisztere Putyin ukrajnai inváziója óta 8. alkalommal utazott Oroszországba. Magyarország a kormánya elmondása szerint »a béke pártján áll«, miközben továbbra is Putyin háborúját pártolja” – írja bejegyzésében.

Hozzátette: Magyarország orosz energiától való függése veszélyes és szükségtelen, és igazat ad Szijjártó Péternek abban, hogy az energiadiverzifikáció nem ideológiai, hanem fizikai kérdés.

„A fizika törvényei Magyarországon semmiben sem különböznek a Magyarország uniós partnereire vonatkozó fizikai törvényektől, akik pedig mindannyian a Putyintól való függőség csökkentése mellett döntöttek” – zárta szavait David Pressman.

A nagykövet néhány héttel ezelőtt a külügyet ért orosz hackertámadásról szóló hírekre reagálva fejezte ki aggodalmát amiatt, milyen fenyegetést is jelenthet Oroszország az USA szövetségeire, illetve konkrétan a mi régiónkra.

David Pressman már korábban is kritizálta a magyar kormányt, és előfordult, hogy a külügyminiszter be is rendelte őt, igaz, nem a saját, hanem az amerikai elnök kijelentése miatt. Joe Biden azután kritizálta Orbán Viktort, hogy a magyar miniszterelnök tavasszal ellátogatott Donald Trump floridai birtokára.

„Trump azt gondolja Putyinról, hogy egy erős, rendes fickó. Tudják, kivel találkozik ma Mar-a-Lagóban? A magyar Orbán Viktorral, aki nyíltan kimondta, hogy szerinte a demokrácia nem működik, a diktatúrát keresi” – jegyezte meg Biden egy kampányrendezvényen.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240606_david-pressman-szijjarto-peter-oroszorszag-latogatas

Részvény: