Dagesztán felkelt Putyin ellen: egyre nagyobb lendületet kapnak a helyi lakosok gyűlései a „részleges” mozgósítás ellen

         Ha Szentpéterváron vagy Moszkvában a lakosok a háború és a mozgósítás elleni plakátokkal indulnak néma tüntetésre, Dagesztán lakói sokkal határozottabb intézkedéseket tesznek. Andirej faluban a helyiek a Dagesztáni Köztársaság lakóinak mozgósítása elleni tiltakozás jeleként blokkolták a szövetségi autópálya egy részét. A helyszínen összecsapások zajlottak az orosz rendvédelmi szervek képviselői és a tüntetők között, és lövések dördültek a levegőbe, hogy feloszlatják a tüntetőket.

         A köztársaság fővárosában, Mahacskalában tegnap óta tart a dagesztániak saját szervezésű tiltakozása. Nagyon sok nő van köztük, ami az események helyszínéről készült videófelvételeken is tökéletesen látszik. A rendfenntartók erőszakot alkalmaznak a tüntetőkkel szemben, de ami még megdöbbentőbb, hogy szándékosan követnek el erőszakot fegyvertelen nők ellen.

         A kampány egyik leggyakoribb szlogenje a „Nem a háborúnak!” és „A mi gyerekeink nem műtrágya!”, ami tökéletesen illusztrálja a köztársasági közhangulatot, amelyet az orosz kormány és a védelmi minisztérium ígéretének megfelelően az Oroszország mozgósításának bejelentése váltott ki, amely egyáltalán nem részleges. Ismeretes, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban a mennyiségi mutatók szerint a dagesztániak az egyik vezető szerepet töltik be a harctéren elesettek között az Orosz Föderáció nemzeti kisebbségei között. BBC orosz szerkesztőségének becslése szerint tízszer több férfi halt meg Dagesztánból, mint Moszkvából (amikor a Köztársaság lakossága mindössze 3 millió, Moszkva pedig 12 millió).

         Ha az Orosz Föderáció állampolgárnői rámutatnak férjeiknek arra, hogy idegen ország területén kell harcolniuk, miközben az „az anyaországgal szembeni adósságra” mutatnak rá, akkor a dagesztáni nők tömegesen vállalják, hogy megvédik férjüket a válogatás nélküli mozgósítástól. Az orosz biztonsági erők agresszív intézkedéseket is alkalmaznak ezekkel a nőkkel szemben: számos esetben történtek indokolatlan letartóztatások és személyek erőszakos letartóztatása, rendészeti járművekbe való elhelyezése és ismeretlen helyre szállítása.

         Ilyen akciókkal küzd a Kreml azok ellen, akik nem hajlandók külföldre menni és meghalni Putyin és csatlósai elképzeléseiért. Miután az Orosz Föderáció hatóságai bejelentették, hogy csak a hadseregben tapasztalattal rendelkezőket választották a frontra, az Orosz Föderáció hatóságai nem teremtették meg azt a szükséges jogi alapot, amely megvédené a híváskorú, szükséges tapasztalatok nélküli férfiakat (akiknek semmi közük a katonai szolgálathoz). Az Oroszországi helyzet fejlődésének minden órájában pedig ilyen egyes esetek bizonyítják, hogy Oroszország tekintélyelvű állam, ahol egy átlagpolgár életét a hatalmon lévők első parancsára rövidre vághatják. Valójában a civilek megfélemlítésének és a propaganda általi „agymosásnak” a folyamata több mint egy tucat éve zajlik Oroszország egész területén.

         Az emberi jogok nyilvánvaló megsértésein kivül a tüntetések során az Oroszország hatóságai nap mint nap újraírják a törvényeket, új kötelezettségeket róva saját polgáraikra. Olyasmi, mint a feudális idők igazi rabszolgasága, de modern módon. A „részleges” mozgósítás helyzete ennek közvetlen bizonyítéka. Oroszországban jelenleg nincs olyan jogi hatóság, amely megvédhetné a civilek érdekeit. Ha az ember nem akar harcolni, akkor csak egy kiút van – a lehető leghamarabb kivándorolni az országból.

         Dagesztán lett az első olyan köztársaság az Orosz Föderáción belül, amely közvetlenül fellázadt a Kreml véres szándékai ellen. A nők, az anyák, a lányok megvédik férjüket attól, hogy részt vegyenek egy „különleges katonai műveletben”, amely sőt Oroszország átlagpolgárai számára már nem ilyennek lett. Nagyszabású háború annak minden jellegzetes vonásával – ezt rendezte a Kreml Európa közepén. De jelenleg csak az észak-kaukázusi lakók támadtak fel ezek ellen az akciók ellen, vagy inkább a hétköznapi emberek kényszermozgósítása ellen, akikre az egész világközösség „háborús bűnös” címet oszt ki, amint azok ukrán-orosz határt lépnek át.

         Ezért a Dagesztáni Köztársaság felállt a térdéről, és ezzel példát mutat az Orosz Föderáció összes többi köztársasága és népe számára. Valószínűleg nem érdemes maguknak az oroszoknak aktív háborúellenes akcióit remélni, akik megválasztották ezt a kormányt, és tétlenségükkel eloldották a kezüket. Kormányt azonban válthat otthon a világ legnagyobb országának csak összes lakója. Csak akkor a civilizált világ elfogadja az oroszokat modern nemzetként, nem pedig a Szovjetunió, egy tekintélyelvű állam leszármazottjaként. Ugyanakkor az olyan köztársaságok, mint Dagesztán, végre tagadhatták a „kisebbségek” igazságtalanul rákényszerített státuszát, és autonóm vagy szuverén területi egységként megálltak a lábukon.

#Dagesztan #Haboru #Dagesztáni_Köztársaság #nők_elleni_erőszak_ „részleges”_mozgósítás #tiltakozó_akciók #gyűlések #Kreml #háború

Részvény: