Csökkent a magyar gázfelhasználás, de az európai átlaghoz képest alig

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás 4,4 terawattóra (TWh) volt, az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 gigawattórát (GWh) tett ki, ami 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról augusztusi adatokkal rendelkezik a MEKH, ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása 18, a nem lakossági rész 25, az erőművi felhasználás pedig 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Érdekes összehasonlítás, hogy Nyugat-Európa teljes gázkereslete októberben 22 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a lakossági, üzleti és kisipari felhasználók miatt – derül ki az Engie SA piacelemző platformja, az EnergyScan adataiból. A villamosenergia-szektor viszont 14 százalékkal növelte a fogyasztást a Bloomberg közlése szerint. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adatai szerint augusztusban az ötéves átlaghoz képest 14 százalékkal, szeptemberben pedig 15 százalékkal csökkent a gázfelhasználás a 27 tagállamban, ahogy arról a Reuters beszámolt.

A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, ami a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető – ismertette az energiahivatal.

A közlemény szerint az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék.

Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, az előző hónaphoz képest 31 százalékkal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás, havi alapon valamennyi további forrás nőtt.

Szeptemberben a 2022. novemberi termékárak az európai és ázsiai piacokon megawattóránként (MWh) 50 euró körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődéséhez hozzájárult a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése és a tárolói töltöttség magas szintje – jelezte a MEKH.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/mekh-magyar-gazfelhasznalas-rezsicsokkentes-foldgaz.763211.html

Részvény: