Csehország a nyugdíjasokon spórol: aláírta a vitatott nyugdíjtörvényt Petr Pavel

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy aláírja a nyugdíjtörvény parlament által már elfogadott módosítását, amely alapján a jövőben magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekedhetnek a nyugdíjak, mint eddig.

„Mindent mérlegelve és figyelembe véve úgy döntöttem, hogy aláírom a módosítást” – közölte a közelmúltban megválasztott cseh államfő, Petr Pavel egy prágai sajtóértekezleten. A csehek új köztársasági elnöke ugyanakkor nyilatkozatában bírálta a kormányt, hogy későn, és több hibás lépéssel reagált a helyzetre.

Petr Pavel elmondta: érti az ellenzék fenntartásait, hogy a törvénymódosítás gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják. Ezt azonban az alkotmánybíróságnak kell megvizsgálnia.

Ha az ellenzék bármi okból nem fordulna az alkotmánybírósághoz, akkor ezt megteszem én
– szögezte le az államfő.

3 millió cseh nyugdíjasnak most nem őszinte a mosolya
A kormányoldal szerint a nyugdíjemelés mérséklésére azért van szükség Csehországban, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék szerint azonban a jobbközép kormányoldal döntésével meglopja a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját.

A törvénymódosítást és gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Josef Stredula, a cseh-morva szakszervezetek konföderációjának elnöke bejelentette, hogy március végén országos tiltakozó akciót tartanak Prágában a kormányoldal által keresztülvitt döntés ellen.

11,5 százalékos helyett csak 2,3 százalékos nyugdíjemelés
Az eddig érvényes szabályozás szerint a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés. Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárd koronát tenne ki. A jövő évben pedig az eddigi szabályok szerinti 58,8 milliárd korona kiadás helyett az államnak csak 15,8 milliárd koronás pluszkiadással kell számolnia.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/csehorszag-nyugdijtorveny-inflacio-petr-pavel.768736.html

Részvény: