Csaknem körbezárták Bahmutot az oroszok

Fél év ostrom után megszerezhetik az oroszok a donyecki várost.

A Reuters tudósítója szerint a Bahmutból nyugatra kivezető utolsó útvonalat lövi az orosz tüzérség, miközben a Wagner magánhadsereg zsoldosai a város teljes körbezárására készülnek. Bahmut bevétele fél év után az első nagyobb győzelmet hozhatja az oroszok számára. Az ukrán csapatok a város környékén a hidak és más infrastruktúra pusztításával próbálják lassítani a támadókat. Egyes egységek kivonását már elrendelték.

A bekerítésről a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin beszélt az orosz médiában. Bahmutot az augusztus óta tartó ostrom során gyakorlatilag rommá lőtték. A várost a háború előtti években is folyamatosan erősítették, így tudtak az ukrán védők kitartani a túlerővel szemben.

A csatákban mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett. Különösen kiugróak a Wagner veszteségei, amely itt többek között a börtönökből toborzott harcosait vetette be, gyakran első világháborús jellegű rohamokkal az erődítmények ellen.

A frontot a napokban meglátogatta Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter is. A váratlan és ritka vizit is arra utal, hogy Oroszországnak politikailag fontos Bahmut bevétele és a siker felmutatása.

Bahmut elestével a front nem szakad át, a város mögött további, mélyen kiépített védelmi vonalak húzódnak. Az ukrán vidéken jelenleg ismét a „raszputyica” néven ismert sártenger uralkodik, amely a nehézjárművek mozgását akadályozza. Nyugat elemzők szerint mindkét fél a sár felszáradása után elindítható páncélos támadásokra készül. Ukrajna ekkora elvileg nagyobb mennyiségű Leopard 2 harckocsival fog rendelkezni.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230304_Csaknem_korbezartak_Bahmutot_az_oroszok

Részvény: