Clinton már 2011-ben tudta, csak idő kérdése, hogy Putyin háborút indít Ukrajna ellen

A korábbi amerikai elnök akkor szembesült Vlagyimir Putyin háborús terveivel, amikor az orosz államfő kijelentette, nem ért egyet a Borisz Jelcin által aláírt orosz-amerikai megállapodással, amely Ukrajna területi védelmét érintette. Bill Clinton szerint ez a baljós beszélgetés 2011-ben zajlott le köztük, a Krím annektálása előtt 3 évvel.

Bill Clinton számára már 2011-ben világossá vált, hogy „csak idő kérdése”, mikor indít inváziót Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. Clinton azután szembesült mindezzel, hogy egyeztetett az orosz elnökkel Davosban. Minderről Joshua Chaffin, a Financial Times tudósítója a korábbi amerikai elnök feleségével, Hillary Clintonnal való beszélgetésére hivatkozva számolt be – írja a Guardian.

Clinton a svájci találkozót követően elmondta: Putyin elutasította az elődje, Borisz Jelcin által az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodást, amelynek értelmében tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét, cserébe azért, hogy Kijev lemond a szovjet korszakból fennmarad nukleáris fegyvereiről.

Chaffin azt írja pénteki cikkében, hogy Vlagyimir Putyin 2011-ben – három évvel a Krím elfoglalása előtt – azt mondta Bill Clintonnak, nem ért egyet a Clinton és Jelcin által aláírt megállapodással. Putyin állítólag kerek perec kijelentette: „Nem értek vele egyet. És nem is támogatom. És engem nem kötelez.” Clinton úgy fogalmazott:

Attól a naptól kezdve tudtam, hogy csak idő kérdése a háború kitörése.”

Hillary Clinton arról is beszélt, hogy szerinte hogyan érhet véget a háború. Elmondta, hogy Ukrajnának le kellene győznie Oroszországot, vagy legalább vissza kellene szereznie a 2022 februárja óta keleten elveszített területeit, hogy véget vessen a fegyveres konfliktusnak. „Tőkeátszervezésre van szükség. Semmilyen körülmények között sem bíznék meg Putyinban egy tárgyalás során, hacsak az ukránoknak – akiket támogatunk – nem lesz elegendő befolyásuk” – közölte Hillary Clinton.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230505_Clinton_mar_2011ben_tudta_csak_ido_kerdese_hogy_Putyin_haborut_indit_Ukrajna_ellen

Részvény: