Bundeswehr-forgatókönyv: Putyin támadására is elkezdett felkészülni a német haderő

A forgatókönyv szerint már februárban bekövetkezhet egy esetleges eszkaláció.

Egy, a Bild birtokába jutott dokumentum szerint a Bundeswehr fegyveres konfliktusra készülhet Oroszország ellen. A német lap cikkében felvázolt forgatókönyv lépésről lépésre, hónapról hónapa felvázolja, mit tenne Vlagyimir Putyin orosz elnök, és miképp védekezne ezek ellen a NATO.

A német hadsereg forgatókönyve szerint akár már idén februárban bekövetkezhet egy esetleges eszkaláció, ezzel párhuzamosan pedig Putyin újabb mozgósítási hullámot rendelhet el. Az Index szemléje szerint az oroszok újabb offenzívába kezdenének Ukrajna ellen, célba véve Kijevet, amelynek egyértelmű célja az ukrán hadsereg felőrlése lehet. Mindez azt eredményezhetné, hogy Ukrajna egyre kevesebb támogatásban részesülne, nyárra pedig Oroszország egyre nyíltabb támadásokat indíthatna a Nyugat ellen.

A forgatókönyv szerint Oroszország kibertámadásokkal, hibrid hadviseléssel és az orosz ajkú lett, észt és litván kisebbségek szításával válságot idézne elő, ami heves összecsapásokhoz vezetne. Oroszország a kialakult helyzetet használhatna ürügyként újabb támadásokhoz, mozgósításokba kezdve a lengyel és a litván határon, végső céljuk pedig a lengyelországi Suwalki-folyosó meghódítása lenne.

A forgatókönyv azzal számol, hogy Joe Biden amerikai elnököt leváltják, ami a vízió szerint azt jelentené, hogy az Egyesült Államok néhány hétre vezető nélkül marad, Oroszország pedig kapva kapna az alkalmon: megismételné a 2014-es kelet-ukrajnai akcióit a NATO területén.

Válaszul összehívnák az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, ahol a Kreml azzal vádolná a NATO-t, hogy támadásra készül Oroszország ellen. A gyakorlat forgatókönyve szerint 2025 januárjában a NATO rendkívüli ülésére kerülne sor, amelyen Lengyelország és a balti államok növekvő orosz fenyegetésről számolnának be.

Mindez azt eredményezhetné, hogy Oroszország 2025 márciusában további csapatokat telepítene a Baltikumba. A NATO igyekezne megakadályozni a Suwalki-folyosó elleni orosz támadást, ezért a szövetség főparancsnoka 300 ezer katona, köztük 30 ezer német bevetését rendelné el.

Fontos megjegyezni, hogy ha a német hadseregnek van is egy ilyen forgatókönyve, az egyelőre kevés konkrétumot tartalmaz, több benne a feltételezés. Mindenesetre annyi biztos, hogy a német lap biztonsági okokból nem közölte a dokumentumban található összes adatot.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240115_bundeswehr_nemetorszag_haboru_oroszorszag_forgatokonyv_nato_vlagyimir_putyin

Részvény: