Buffalóban a hó vastagsága elérte a 196 centimétert

New York állam egyes településein szombat reggelig már csaknem két méter hó esett az első nagyobb téli viharban, ami az érintett területeket megbénította, és további havazásra számítanak – írja az MTI.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az Erie-tó mellett fekvő Orchard Parkban, Buffalo egyik elővárosában 196 centiméter a hóvastagság, az Ontario-tóhoz közeli Natural Bridge településről 180 centiméter havat jelentettek.

A meteorológiai szolgálat azt jelezte, hogy vasárnap és a jövő hét első felében újabb hóvihar éri el New York állam nyugati területeit, az Erie-tó közelében újabb mintegy 40, az Ontario-tó partján pedig mintegy 60 centiméter friss hóra számítanak. A télies időjárás miatt az Egyesült Államok öt északkeleti államában van érvényben figyelmeztetés.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul szombaton arra kérte az állam érintett térségében élőket, hogy maradjanak otthon a következő 4–5 napban, és szerezzenek be elegendő élelmet.

A hóvihar miatt a közösségi közlekedés akadozik, és számos repülőjáratot töröltek.

A rendkívüli időjárás miatt Detroitba helyezték át Buffalo profi amerikaifutball-csapatának vasárnapi hazai mérkőzését a nagy rivális Cleveland ellen, miután a pályájukat is több tíz centiméteres hóréteg borítja.

A New York államban kialakult hóviharokat az úgynevezett „tóhatás” okozta, amelynek lényege, hogy az Erie-tó és az Ontario-tó feletti párát a jeges szél a partvidéki területek fölé sodorja, ahol havazás formájában csapódik ki, ami helyenként dörgéssel és villámlással is együtt jár. (MTI)

Kiemelt kép: Az autójáról takarítja a havat egy nő a New York állambeli Buffalóban 2022. november 18-án. Az állam északi és nyugati részén helyenként hatvan centimétert is meghaladó mennyiségű hó esett.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/20/buffaloban-a-ho-vastagsaga-elerte-a-196-centimetert/

Részvény: