Brit védelmi minisztérium: Vonakodnak Oroszországért harcolni a szakadárok

A luhanszki „népköztársaság” fegyveresei nem akarnak részt venni a donyecki terület megszerzéséért zajló offenzívában.

Augusztus 15-én az ukrán közösségi médiában egy olyan videó kezdett el terjedni, amelyiken a luhanszki „népköztársaság” fegyveresei láthatók, akik kijelentik, hogy nem hajlandók részt venni a donyecki terület megszerzéséért folytatott támadásban – közölte a brit védelmi minisztérium.

A katonák azzal indokolják döntésüket, hogy teljesítették kötelességüket azzal, hogy felszabadították a szakadár „népköztársaság” által magának kinézett luhanszki területet és innentől kezdve a feletteseik fenyegetései ellenére sem hajlandók tovább harcolni a donyecki területekért.

A brit védelmi tárca szerint az oroszoknak egyre nagyobb nehézséget okoz a saját és segédcsapataik motiválása, többek között ezt anyagi juttatásokkal próbálják áthidalni, ám így is vannak olyan alakulatok, amelyeket megbízhatatlannak tartanak támadó hadműveletben való bevetésre. A problémát többek között az okozza, hogy a Kreml makacsul kitart a „különleges katonai művelet” terminológia mellett és nem hajlandó háborúnak nevezni az ukrajnai inváziót. Ennek pedig vannak olyan következményei is, hogy a harctéren egyébként háborús időkben elfogadható fegyelmezési, illetve kényszerítő eszközökhöz nincs joguk a parancsnokoknak, hiszen papíron nem állnak háborúban senkivel.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220822_szakadarok_luhanszk_haboru_parancsmegtagadas

Részvény: