Brit védelmi minisztérium: Tizenegy civil halt meg tegnap az orosz rakétatámadások miatt

Legalább tizenegy civil halt meg Ukrajnában a csütörtöki sokszoros orosz rakétatámadásban – közölte a brit védelmi minisztérium a pénteki hírszerzési jelentésében. Az ukrán hatóságok csütörtökön végig hat halálos áldozatról beszéltek, ez emelkedett a britek szerint.

Az oroszok csütörtökön nyolcvan nagy hatótávolságú rakétacsapást mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára. A zaporizzsjai atomerőmű emiatt átmenetileg elvesztette az áramellátását, de több helyről érkeztek hírek áramszünetekről, és Kijevben is leállt a távhőszolgáltatás.

A brit hírszerzés megjegyzi, hogy Oroszország

szokatlanul sok hiperszonikus, légi indítású ballisztikus rakétát telepített.

A jelentés szerint február 16-a óta ez volt az első nagy hatótávolságú támadáshullám, és tavaly december óta valószínűleg az egyik legnagyobb.

Jóslatuk szerint azonban a támadáshullámok közötti időintervallumok várhatóan nőni fognak, mert Oroszországnak „az újonnan gyártott rakéták kritikus tömeget kell felhalmoznia”, hogy elegendő erőforrással rendelkezzék egy-egy hatékony támadás indításához.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 10 March 2023

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/10/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-marcius-10/#brit-vedelmi-miniszterium-tizenegy-civil-halt-meg-tegnap-az-orosz-raketatamadasok-miatt

Részvény: