Bővítené az EU-t a német kancellár, aki Ukrajnát is felvenné

Az Európai Uniónak a közeljövőben fel kellene vennie tagjai közé egyebek között a nyugat-balkáni országokat, Ukrajnát, Moldovát vagy Georgiát – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár hétfőn Prágában az Európai Unió jövőjéről tartott előadásában a Károly Egyetemen – MTI.

Olaf Scholz, aki egynapos látogatást tesz Prágában, úgy vélekedett, hogy az Európai Unió kibővítése hozzájárulhatna ahhoz, hogy a szervezet a jelenlegi konszenszuális szavazásról fokozatosan áttérhessen a többségi szavazásra.

A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy “ebben a kibővített unióban növekedni fognak a tagállamok közti különbségek, ami politikai érdekeiket, gazdasági befolyásukat és szociális rendszereiket illeti”. Úgy vélte, hogy “ott, ahol ma konszenzus van megkövetelve, minden további tagállammal növekszik annak kockázata, hogy valamelyik ország kihasználja vétójogát és akadályozni fogja a többiek fejlődését”. Leszögezte: “ezért azt javasoltam, hogy fokozatosan térjünk át a többségi szavazásra a közös külpolitikában, de más területeken is, mint például az adópolitika. A javaslatot annak tudatában terjesztettem elő, hogy annak Németország számára is következményei lesznek”.

A kancellár előadásában ugyanakkor javasolta, hogy Európában jöjjön létre egy új közös légvédelmi rendszer, amely “egész Európa számára hasznos lenne”, másfelől olcsóbb és hatékonyabb lenne annál, ha mindenki saját rendszert működtet.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/29/eu-bovites-ukrajna-olaf-scholz/

Részvény: