Börtönre ítéltek egy fehérorosz diplomatát, mert bírálta Lukasenkát

Négy év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság az ország egyik volt diplomatáját az ügyészség vasárnapi közlése szerint. A korábban Varsóba menekült és a fehérorosz ellenzékhez csatlakozott Uladzimir Asztapenkát emellett pénzbírság megfizetésére is kötelezték, ingóságait lefoglalták.

Az ügyészség arról tájékoztatott, hogy Asztapenkát öt évre ítélték, ám a nemzeti ünnep keretében elrendelt amnesztia nyomán a büntetés időtartamát négy évre csökkentették. Uladzimir Asztapenka a 2020 augusztusában rendezett, vitatott tisztaságú, az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka győzelmével végződő elnökválasztás után beadta lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy munkáját nem tudja megfelelően ellátni, mert „olyan embernek kell engedelmeskednie, aki nem élvezi a fehérorosz nép támogatását”.

A diplomatát ezt követően Aljakszandr Lukasenka hazarendelte, Asztapenka azonban az ellenzéki fehérorosz Zerkalo (Tükör) nevű hírportál szerint Minszk helyett családjával együtt Varsóba távozott, és csatlakozott a fehérorosz ellenzéki „ideiglenes egységkormányhoz” (árnyékkormányhoz).

Asztapenka 2018-tól hazarendeléséig Fehéroroszország Buenos Aires-i, limai, Santiago de Chile-i és asuncióni nagykövete volt, korábban pedig Kubában képviselte hazáját.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/19/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-februar-19/#bortonre-iteltek-egy-feherorosz-diplomatat-mert-biralta-lukasenkat

Részvény: