Boris Johnson oldalán megbukott Rishi Sunak, most miniszterelnök lesz

Miután kiszállt a versenyből mind Boris Johnson, mind Penny Mordaunt, Rishi Sunak lesz a Konzervatív Párt vezetője, egyúttal pedig Nagy-Britannia miniszterelnöke, három hónap alatt már a harmadik. Az elmúlt 200 év legfiatalabb brit kormányfője súlyos gazdasági feladatokat kap a nyakába.

Gyorsított eljárásban választotta meg a leendő miniszterelnököt Nagy-Britannia, vagyis a szokások alapján a kormányzó Konzervatív Párt, miután múlt héten mindössze 44 Downing Streeten töltött nap után lemondott a szeptemberben megválasztott Liz Truss:

így novembertől Rishi Sunak lesz a kormányfő.

A mostani procedúra szerint a Truss helyére pályázó jelölteknek legalább 100 alsóházi konzervatív képviselő ajánlását kellett megszerezniük, péntekig pedig eldőlt volna – az utolsó kettő közül a tory párttagság szavazatai által –, ki örökli meg a miniszterelnöki pozíciót november 1-jétől. Három indulóról lehetett tudni:

  • Rishi Sunakról, akinek már szombaton meglettek az ajánlásai,
  • Boris Johnsonról, aki állítása szerint megkapta a kellő támogatást, de hétfőre visszalépett,
  • illetve a volt védelmi miniszter Penny Mordauntról, akinek úgy tűnt, nem lesznek meg a támogatói, és végül hétfő kora délután jelezte, hogy kiszáll a versenyből.

Az Egyesült Királyság következő miniszterelnökét tehát Rishi Sunaknak fogják hívni.

Kétszer bukott, mégsem merült alá

Sunak 1980-ban született, 42 évesen az elmúlt 200 év legfiatalabb brit miniszterelnöke lesz. A dél-ázsiai, négygyermekes családba született politikus – a Konzervatív Párt normáinak megfelelően – útja a Downing Street felé drága bentlakásos gimnáziumból indult és Oxfordon haladt át, ahol filozófiából, politológiából és közgazdaságtanból szerzett diplomát. A Goldman Sachs brókerháznál helyezkedett el, később befektetési alapoknál dolgozott, a Stanfordon ismerte meg a dollármilliárdos Narayan Murty lányát, Akshata Murty-t, aki 2009 óta a felesége, közös vagyonukat pedig 730 millió fontra taksálják – ezzel Sunak jelenleg a leggazdagabb brit politikus.

A „Yorkshire-i Völgyek Maharadzsájaként” aposztrofált politikus az említett, biztos konzervatív körzetből került az alsóházba, ráadásul csak 2015-ben, így parlamenti pályafutásának hossza töredéke annak, ami a korábbi miniszterelnököknél megszokott volt (bár Liz Truss is csak 5 évvel korábban ült be a House of Commonsba.) Sunak Brexit-pártiként kampányolt 2016-ban, a kormányba Theresa May alatt került be, szenior pozíciót pedig Boris Johnsontól kapott, aki 2020 elején pénzügyminiszternek nevezte ki.

Az ő nevéhez fűződtek a Covid alatti gazdaságmentő akciók, amelyek némileg feledtették az ekkortájt a személye körül kibontakozó botrányokat: azt, hogy felesége egy jogi kiskaput találva nem fizetett adót a külföldi jövedelme után, illetve azt, hogy Sunaknak még akkor is volt amerikai zöldkártyája, amikor már brit kormánytag volt.

Az Egyesült Királyság kilábalt a koronavírus-válságból, a legfőbb botrány azonban még hátra volt Sunaknak is,

ugyanis résztvevője volt azoknak a lockdown-házibuliknak, amelyek Boris Johnson bukásához vezettek.

A rendőrség a miniszterelnök mellett a pénzügyminisztert is pénzbírsággal sújtotta áprilisban, amikor azonban előbbi körül repedezni kezdett a bizalom, Sajid Javid egészségügyi miniszterrel tandemben Sunak volt az első magas rangú kormánytag, aki felállt.

Boris Johnson és Rishi Sunak 2022. május 10-én© AFP / BRIT PARLAMENT / Jessica Taylor

A nyáron átívelő utódlási harcban mindezek ellenére ő tűnt a favoritnak, és bár a rájátszásig vezetett, végül a Liz Truss elleni párharcban elbukott. Sunak élesen kritizálta Truss terveit a nagyszabású adócsökkentésről, mondván veszélybe sodorná az ország gazdasági stabilitását, azonban akkor a győztest az a tory párttagság szavazta meg, akik javarészt vagyonosak, az adócsökkentésnek pedig ők lettek volna a legnagyobb haszonélvezői.

Az, hogy Sunaknak igaza lett, nagyon sokba került Nagy-Britanniának: egyes számítások szerint az elmúlt másfél hónap több tízmillió fonttal károsította meg a brit gazdaságot, köszönhetően Liz Truss és volt pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng „gazdaságélénkítő” csomagjának.

Az új miniszterelnök magyar idő szerint fél 4-kor beszél a nem kormánypárti tory képviselőket tömörítő 1922 Bizottság előtt, ahol hivatalosan is megerősítik posztját miniszterelnökként. Ugyanekkor III. Károly király a Buckingham Palota felé vette az irányt, hogy hivatalosan is fel tudja kérni Sunakot a tisztségre, amennyiben hétfő este fáradna el hozzá Truss és Sunak.

Az új miniszterelnök drámai megélhetési válságban, kétszámjegyű inflációnál, recesszió felé tartó gazdasági helyzetben veszi át az irányítást az ország és egy olyan párt felett, amelyet az elmúlt fél évben kormányainak inkompetenciája és hazugságai, valamint belső megosztottsága 30 százalékpontos hátrányba sodort az ellenzéket vezető Munkáspárttal szemben. A mostani verseny után Sunak úgy tűnik, Johnsonhoz és Trusshoz képest magasabb támogatottságot élvez – kérdés, kikkel tölti fel a kabinetet, és első intézkedéseik után mennyire stabilizálódik, vagy éppen billen meg újra a Nagy-Britanniában 2016 óta erősen labilis miniszterelnöki pozíció.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221024_Nyaron_Johnson_oldalan_megbukott_most_miniszterelnok_lesz_Rishi_Sunak

Részvény: