Bolsonarót a második fordulóban is legyőzték, Lula nyerte a brazil választást

A brazil elnökválasztás második fordulójában sem sikerült fordítania a jelenlegi elnöknek baloldali kihívója ellen. Bolsonaro előzőleg azzal heccelte híveit, hogy veresége esetén nem fogja elismerni az eredményt.

A baloldali kihívó és volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva nyerte vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulóját Jair Bolsonaro államfő ellen – közölte a helyi választási bizottság. Lula a szavazatok 50,83 százalékát szerezte meg a második fordulóban. Bolsonaro a szavazatok 49,17 százalékát kapta. 

Az október elején tartott első fordulóban Lula da Silva a szavazatok 48,42 százalékát, míg Bolsonaro 43,2 százalékát kapta. Tekintettel arra, hogy akkor egyik elnökjelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég volt megszereznie az egyszerű többséget. 

Bolsonaro a fociválogatott mezében az első fordulóban© MTI/AP/Silvia Izquierdo

Akkor a közvélemény-kutatások által előre jelzettnél jóval kisebb különbséggel nyert Lula, ami után a versenyt a jelöltek teljesen nyíltnak tekintették. A választási kampányt komoly sárdobálás és az interneten terjesztett félretájékoztatás jellemezte. Lula és Bolsonaro a végsőkig küzdött minden szavazatért. 

Bolsonaro többször kétségbe vonta a választási rendszert, és utalt arra, hogy nem ismeri el az eredményt, ha az ellene szól. 

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

Orbán Viktor jobboldali-populista kollégáját támogatta a választáson, október elején videóüzenetet is küldött neki

Arról ebben a cikkben írtunk, hogy az elnöknek milyen nehéz gazdasági helyzettel kell majd szembesülnie, mivel a Bolsonaro által ígért reformokból, privatizációból, adócsökkentésből jóformán semmi sem valósult meg. És elemzők emlékeztetnek rá, hogy a most visszatérő elődje, Lula is adós maradt a reformokkal elnöksége idéjén.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221031_Bolsonarot_a_masodik_forduloban_is_legyoztek_Lula_nyerte_a_brazil_valasztast

Részvény: