Blokkolja a magyar kormány az EU tervét, nem mehet újabb 500 millió euró Ukrajnának fegyverbeszerzésre

Hétfőn lenne esedékes a pénz folyósítása.

Magyarország hétfőn egy meglepő húzással megakadályozta, hogy az Európai Unió folyósítsa Ukrajnának az Európai Békekeret (EPF) fegyverbeszerzésre szánt nyolcadik részletét, szúrta ki a 444 az olasz ANSA hírügynökség oldalán.

A blokkolt összeg a hírügynökség szerint 500 millió euró, jövő hétfőn lett volna esedékes a folyósítása. Az ANSA értesülése szerint a magyar kormány a blokkoláskor garanciákat követelt arra, hogy az EPF a jövőben is megtartja „globális horizontját”, és nem kizárólag Ukrajna felfegyverzésére koncentrál.

Az Európai Békekeret 2021. márciusa óta működik, egy az uniós költségvetésen kívüli alap, célja a konfliktusok megelőzése. Az ukrajnai invázió megindulása óta az EU tagállamai ezen keresztül veszik a fegyvereket Kijevnek.

A hivatalosan békepárti kormányretorika ellenére Magyarország 20 millió euróval szállt be az EPF-be. Igaz, ki is kötötték, hogy ezt az összeget Ukrajna felfegyverzésére nem, csak más célokra, konkrétan a nyugat-balkán stabilitására és a migráció elleni küzdelem fordíthatja az EU. És Magyarország már januárban is blokkolt egy utalást, amivel saját korábbi vállalását szegte meg.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230516_magyar_kormany_veto_Ukrajna_fegyverbeszerzes

Részvény: