Blinken: Szabotázs okozhatta a szivárgást a gázvezetékeken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy az első jelentések szerint az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken keletkezett sérülésék szabotázsra utalnak.

Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden az ismeretlen eredetű balti-tengeri gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetékben észleltek.

Ezek csak az első jelentések, megerősítés egyelőre nem történt.

– jelentette ki a tárcavezető a sajtótájékoztatón.

Véleményem szerint a szivárgásoknak nem lesz jelentős hatása Európa energetikai ellenálló képességére. És ami döntő fontosságú, hogy nap mint nap dolgozunk mind rövid, mind hosszú távon azon, hogy biztosítsuk Európa és az egész világ energiabiztonságát

–  tette hozzá Blinken.

Az európai tisztviselők eközben vizsgálják az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket érintő szivárgásokat, amelyek Oroszországból a Balti-tengeren keresztül szállítanak földgázt Európába.

A Der Tagesspigel német lap kedden azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szabotázscselekménynek nevezte a kiszivárgást, amely „az ukrajnai helyzet eszkalálódásának következő lépcsőfoka”.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen a „lehető leghatározottabb válaszlépéssel” fenyegette meg az európai energia-infrastruktúra szándékos megzavarásának felelőseit. A svéd rendőrség közölte, hogy előzetes vizsgálatot indított a lehetséges szabotázs ügyében.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/28/orosz-ukran-haboru-zelenszkij-nepszavazas-kelet-ukrajna-elo-percrol-percre-szeptember-28/#blinken-szabotazs-okozhatta-a-szivargast-a-gazvezetekeken

Részvény: