Bizottság vizsgálja az EU-ban a befagyasztott orosz pénzek felhasználhatóságát

Ad hoc bizottságot hoz létre az Európai Unió, hogy tisztázzak, van-e lehetőségük Ukrajna újjáépítésére fordítani a befagyasztott orosz pénzeszközöket – közölte szerdán a svéd kormányfő. A befagyasztott orosz pénzek között jegybanki tartalékok is vannak.

A testület arra kap megbízatást, hogy feltérképezze, egyáltalán milyen pénzeszközöket fagyasztottak be az Európai Unióban, illetve hogy ezekhez miként lehet jogszerűen hozzáférni – ismertette a helyzetet Ulf Kristersson svéd miniszterelnök stockholmi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az orosz vagyon kezelésére nem létezik korábban kidolgozott modell, az EU-nak pedig megfelelő jogi eljárásokat kell kialakítania.

Az orosz adófizetőknek kell viselniük a szükséges újjáépítési költségeket, és nem pedig másnak

– fűzte hozzá a svéd kormányfő.

Az ad hoc bizottságot Anders Ahnlid, a svéd Nemzeti Kereskedelmi Hivatal vezetője irányítja majd.

Az Amerikai Egyesült Államok már lehetővé tette, hogy a zárolt orosz vagyonokat Ukrajna újjáépítési költségeire fordítsák, és már konkrét ügyben ítéletet is hozott ilyesmiről az amerikai bíróság.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/14/orosz-ukran-haboru-2023-februar-14-elo-percrol-percre/#bizottsag-vizsgalja-az-eu-ban-a-befagyasztott-orosz-penzek-felhasznalhatosagat

Részvény: