Bizonyítékokat követel az FBI-tól a WHO

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta – írja az MTI.

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ – közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi:

a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens.

A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött. Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát „a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta”.

Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre.

Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor.

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki.

A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette: „a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményeit”.

Amíg ez meg nem történik, a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Forrás:(MTI)

Kiemelt kép: Védőmaszkos diákok egy vuhani középiskola tanévnyitóján 2020. szeptember 1-jén. MTI/EPA/COSTFOTO

Részvény: