Biden: Nem könnyű a németeknek az Ukrajna melletti morális kiállás

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban a nyilvánosság szinte teljes kizárásával találkozott Olaf Scholz német kancellárral pénteken délután – írja az MTI. A megbeszélésről előzetesen annyit közöltek, hogy a fő témája az ukrajnai háború lesz.

A találkozóról annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az amerikai elnök köszönetet mondott a kancellárnak Németország átfogó támogatásáért Ukrajnának, és ebben a szoros együttműködésért az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel. Joe Biden nem csupán a katonai támogatást méltatta, de a német „morális kiállást” is Ukrajna mellett, ami az elnök megfogalmazása szerint nem volt könnyű Németországban. Az elnök elismeréssel említette a berlini kormány döntését a katonai kiadások növeléséről.

Olaf Scholz a találkozó rövid nyilvános részén úgy fogalmazott, hogy sok mindenről kell beszélniük, és fontosnak nevezte, hogy közösen azt az üzenetet közvetítsék: az Ukrajna melletti kiállás folytatódik, „tartson, ameddig szükséges”. Olaf Scholz csütörtökön utazott az amerikai fővárosba, a pénteki találkozó Joe Bidennel nagyjából egy órán keresztül tartott jórészt az elnök dolgozószobájában, és részben kifejezetten négyszemközt. A német kancellár tavaly február elején, hivatalba lépése után alig két hónappal, és az ukrajnai háború kitörése előtt két héttel járt Washingtonban hivatalos látogatáson.

Forrás:(MTI)

Részvény: