Béketárgyalásokat szorgalmazott Bidennek küldött levelében a demokraták egy csoportja, de balhé lett belőle

A párt progresszív szárnya ugyanazzal érvelt, mint Orbán Viktor. A levél komoly felhördülést okozott párton belül, gyorsan vissza is vonták.

Az amerikai Demokrata Párt progresszív szárnya hétfőn levelet küldött Joe Bidennek, melyben arra kérik a kormányt, hogy közvetlenül Moszkvával tárgyaljon az orosz-ukrán háború békés rendezése ügyében. A levelet még június 30-án állították össze, de vitás pontjai miatt akkor még nem adták fel.

A szöveget az egyik demokrata politikus szerint hétfőn is csak véletlenül küldték el, és miután komoly felhördülést okozott a párton belül, kedden már vissza is vonták. Kritikusai szerint a probléma a szöveggel az, hogy – a magyar kormány álláspontjához hasonlóan – azt érzékelteti, hogy az Oroszország-ellenes szankciók mindenkinek jobban fájnak, mint Oroszországnak, és hogy a békés rendezés érdekében lazítani lehetne rajtuk. Egy kritikusa szerint így eljárni nem lenne más, mint „olajágat nyújtani egy háborús bűnösnek, aki ráadásul épp vesztésre áll.”

A levélre válaszul a Fehér Ház közölte, hogy a békés rendezés csak akkor merülhet fel egyáltalán, ha minden érintett fél nyitott rá, Moszkva azonban nem hajlandó tárgyalni.

Forrás:(BBC)

Részvény: