Bekérették a tokiói orosz nagykövetet a vlagyivosztoki japán konzul kiutasítása miatt

Motoki Tacunorit kémkedés vádjával tartóztatták le. A japán külügy szerint az FSZB megfélemlítette a konzult, Tokió bocsánatkérést vár.

Bekérette a japán külügyminisztérium kedden Oroszország tokiói nagykövetét, Mihail Galuzint, és hevesen tiltakozott, amiért az orosz hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vették Motoki Tacunori vlagyivosztoki japán konzult.

Sajtótájékoztatóján Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára megalapozatlannak nevezte az orosz gyanút, és leszögezte, hogy Tokió bocsánatkérést vár az ügyben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kihallgatás során az orosz tisztségviselők „félelmet keltő módon” viselkedtek, és hozzátette, hogy ez a bánásmód egyebek között sérti a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt is.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy szeptember 22-én kémkedés gyanújával őrizetbe vette a japán konzult Vlagyivosztokban, majd néhány óra múltán szabadon engedte. A sajtótájékoztatón az FSZB Motokit nemkívánatos személynek nyilvánította, és 48 órán belüli távozásra szólította fel.

Az állítják, a konzult tetten érték, amint olyan, titkos információkat vesz át, melyek azt taglalják, hogy milyen hatással vannak a nyugati szankciók Oroszország távol-keleti részének gazdaságára. Az információkat, melyek egy hivatalosan meg nem nevezett ázsiai-csendes-óceáni országgal való együttműködés részleteit is tartalmazták, a konzul az FSZB állítása szerint pénzért szerezte.

Motoki várhatóan szerdán tér haza Japánba. Az FSZB az MTI szerint megosztott egy videót, mely szerint a férfi elismeri bűnösségét.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220927_Kemkedes_vadja_japan_konzul_Vlagyivosztok

Részvény: