Befektetési terepnek nézik hazánkat a kínaiak és az oroszok

Csaknem háromezer lakást vettek EU-n kívüli országok állampolgárai tavaly Magyarországon, a legtöbben Oroszországból és Kínából érkeztek.

 Miniszterelnökség összeállítása szerint 2023-ban 2802 ingatlan került EU-n kívüli külföldiek kezébe, közülük a kínai és az orosz állampolgárok vásároltak be a legnagyobb számban:

  • kínaiak 647,
  • oroszok 223,
  • vietnamiak 340,
  • ukránok 154,
  • izraeliek 108,
  • törökök 108 lakást vagy házat vettek Magyarországon.

A friss adatok szerint a kínaiak érdeklődése kicsit visszaesett, tavaly 17 százalékkal kevesebb ingatlant vettek, mint 2022-ben, az  oroszok viszont 16 százalékkal többet. Utóbbiaknál a VI. kerületi ingatlanok voltak a legkeresettebbek, a kínaiak esetében a XIII. és X. kerületiek, a vásárlások mintegy negyede történt itt.

Az oroszok magyarországi lakásvásárlása az Ukrajna elleni támadás előtti két-három évre jellemző erős aktivitás után nagyon visszaesett. Ugyanakkor a piacra a szankciók ellenére mégis belépők jellemzően befektetési céllal, luxusingatlanokat vásárolnak, és általában más országokban is befektetnek.

A kínaiak is főleg befektetési céllal vásárolnak nálunk lakást, általában nappali plusz egy vagy két hálóval felszerelt ingatlanokat, 80–100 millió forint körüli értékben.

A Duna House szerint a külföldi ingatlanvásárlók általában közvetítőkre bízzák magukat, a hálózatukban több orosz és kínai nyelven beszélő szakértő is dolgozik, és a legfontosabb dokumentumok az angol és a német mellett orosz és kínai nyelven is elérhetők – írja a Telex.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/kinai-orosz-lakasvasarlas-magyarorszag-befektetes.790052.html

Részvény: