Befagyasztották Oroszországban Finnország ottani külképviseleteinek bankszámláit

Befagyasztották Oroszországban Finnország ottani külképviseleteinek bankszámláit – közölte szerdán a finn külügyminiszter.

Pekka Haavisto sajtótájékoztatóján azt mondta, az intézkedés a moszkvai nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus számláját is érinti, így egyikhez sem tudnak hozzáférni. Hozzátette, hogy írásban kérték Moszkvától a döntés indoklását, de egyelőre nem kaptak hivatalos magyarázatot.

Közölte továbbá, hogy április 27-én kaptak először értesítést a külképviseletek számláinak befagyasztásáról, de Finnország azóta sem tett válaszintézkedést, azaz nem zárolta az orosz külképviseletek finnországi bankszámláit.

A finn külügyminiszter úgy véli, bankszámláik befagyasztásának legvalószínűbb oka az lehet hogy az Európai Unió Oroszország ellen foganatosított, pénzügyi tranzakciókat érintő szankciói gondot okoztak a Nyugaton működő orosz külképviseleteknek.

Tudjuk hogy egyes európai uniós tagállamoknak is akadtak már tranzakciós problémái Oroszországban, de ez a finn külképviseleteket nem érintette, mert jelentős készpénztartalékkal rendelkeznek

Hozzátette, hogy tudomása szerint egyetlen országgal szemben sem vezetett be eddig ilyen szigorú pénzügyi megszorítást az orosz fél, és ha hosszú ideig lesz érvényben ez az intézkedés, akkor új megoldásokra lehet szükség. Az orosz jegybank egyelőre nem reagált az újságírói megkeresésekre az ügyben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/17/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-majus-17/#befagyasztottak-oroszorszagban-finnorszag-ottani-kulkepviseleteinek-bankszamlait

Részvény: