Beengedik Dél-Afrikába Putyin szövetségesének luxusjachtját

Alekszej Mordasov az EU és az USA szankciós listáján is szerepel, Dél-Afrikába viszont be fogják engedni a jacthját. Még a fokvárosi polgámester is azt kéri, hogy ne engedjék, de a kormány hajthatatlan.

Az egykor Oroszország leggazdagabb emberének számító, most több nyugati szankciós listán is fent lévő Alekszej Mordasov luxusjachtja, a Nord Hongkongból Fokváros felé tart, a dél-afrikai kormány pedig bejelentette, hogy nem fogják lefoglalni, amikor kiköt – írja a BBC. A döntés ellen a fokvárosi polgármester is tiltakozik, a kormány viszont azt közölte, csak az ENSZ-szankciókat kell betartaniuk, az USA és az EU szankcióit nem.

Hongkongban hasonló magyarázattal köthetett ki a 141 méter hosszú hajó. Azt pedig már hozzá sem tették, hogy az ENSZ szankcióiról szóló szavazáson is tartózkodott Dél-Afrika.

Mordasov egy másik hajóját az olasz hatóságok még márciusban foglalták le. A Nord ekkor a Seychelle-szigetekről Vlagyivosztokba ment. Onnan haladt tovább Hongkongba, most pedig Fokváros az új cél. Azt nem tudni, hogy Mordasov a hajón tartózkodik-e.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221026_Beengedik_DelAfrikaba_Putyin_szovetsegesenek_luxusjachtjat

Részvény: