Bedobták a törölközőt: 119 év után megszűnik a Genfi Autószalon

Az idei rendezvényen rengeteg kínai márka volt, de mindössze 168 ezren látogattak el rá, ami hatalmas visszaesés az öt évvel ezelőtti 600 ezerhez képest.

Érdeklődés hiányában 119 év után megszűnik a Genfi Autószalon, ami a koronavírus előtt az egyik legmeghatározóbb autós rendezvény volt több évtizeden keresztül. Olyan legendákat mutattak be rajta először, mint a Lamborghini Countach, Audi Quattro, Ferrari 288 GTO, de a Fiat Panda is innen indult – és ez csak pár darab abból a pár ezer autóból, koncepcióból, amit 1905 óta a itt mutattak be először a publikumnak.

A Genfi Autószalonnak viszont leáldozott. A szervezők a döntést „a folyamatos iparági kihívások és verseny” miatt hozták meg. Viszont nem teljes a búcsú, ugyanis Dohában megtartják a GIMS (Geneva International Motor Show) Qatart 2025-ben.

A Genfi Autószalon megszűnése érezhető volt, ugyanis 2020 óta szerencsétlen helyzetek és döntések sorozat érte a szervezőket. A 2019-ben megtartott 89. rendezvény a megszokott sikerrel telt, ahol az összes fontos márka jelen volt legalább egy, de inkább több modellel, prototípussal, koncepcióval. A tíznapos eseményen 602 ezer látogató volt, tízezer médiamunkás vett részt rajta 86 országból – számolt be róla a Totalcar.

Azután 2022-ig a koronavírus miatt le kellett mondani a rendezvényt, amelyet még tavaly sem tartottak meg geopolitikai bizonytalanságokra hivatkozva. Ez az öt év elég volt ahhoz, hogy az ipar megváltozzon annyira, hogy a gyártók más rendezvényekre fókuszáljanak (például Japan Mobility Show), vagy megoldják egyénileg a bemutatókat.

Aztán 2023 második felére már biztossá vált, hogy idén lesz Genfi Autószalon, de ezen rengetegen nem vettek részt – például a BMW, a Mercedes, a Volkswagen, a Hyundai és a Toyota, míg az Európa felé nyitó kínai márkák képviseltették magukat. Az esemény látogatottsága nagyon alacsony volt, összesen 168 ezren látogattak el rá, ami a 2019-es nem rekordnak számító 600 ezres számhoz képest siralmasan alacsony.

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/megszunik-genfi-autoszalon-autoipar-bemutato.790675.html

Részvény: