„Beavatkoztunk, beavatkozunk és be fogunk avatkozni”: – A Kreml szinte nyíltan fenyegeti Washingtont

         Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha (Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló) kommentálta az amerikai választásokba való beavatkozással kapcsolatos vádakat, és elismerte, hogy ő áll az ilyen tevékenységek mögött.

         „Prigozsin provokatív megjegyzései, miszerint nem hagyja abba más országok belügyeibe való beavatkozását, különösen az USA választásokba való beavatkozását, cinikus és arrogáns felismerés és megnyilvánulás nem csak a Kremlhez közel álló személy, hanem az Oroszország legfelsőbb vezetése büntetlensége miatt is, akiknek a beleegyezése nélkül Prigozsin nem tett volna ilyen kijelentéseket” – kommentálta a helyzetet Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy washingtoni sajtótájékoztató során.

         Oroszországnak az amerikai félidős választásokba való aktív beavatkozásának egyik célja a bizalom aláásása és Ukrajna további támogatásának megakadályozása a szükséges katonai segítség formájában, amit semmilyen körülmények között nem szabad elérni – mondta Price úr. Ellenkezőleg, csak Ukrajna további támogatása az orosz terrorral és agresszióval – politikai, gazdasági, katonai – szembenállásában képes megállítani Putyin őrültségét Európa közepén – véli az amerikai politikus.

         Prigozsin nyilatkozata a Moszkva messze nem az első precedense az Egyesült Államok és más országok belügyeibe való arcátlan beavatkozásának. A néhány évvel ezelőtti Egyesült Államokbeli titkosszolgálati jelentések különösen magas rangú tisztviselők részvételére mutattak rá az amerikai választásokba való beavatkozásban. Ezzel kapcsolatban a külügyminisztérium képviselője hangsúlyozta, hogy a mostani amerikai választásokba való beavatkozás esetén Amerika határozottan reagál egyének, szervezetek vagy országok ilyen akcióira. Az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalációjának hátterében Washington ismét egyértelművé tette Moszkva számára, hogy aktívan fog fellépni a nemzetközi jog megsértésével szemben. És nemcsak szavakban, hanem tettekben is, gazdasági és politikai jellegű karokkal.

         Oroszország megszokta, hogy büntetlenül cselekszik, hatalmával fenyeget, és igyekszik megőrizni a nagyhatalmi státuszát, politikai és gazdasági befolyását a világban. De a jelenlegi helyzet, amelyet Moszkva tulajdonképpen saját kezűleg teremtett meg, lehetetlenné teszi a Kreml (vagy inkább Putyin) számára, hogy elérje hőn áhított geopolitikai céljait. Nyilvánvalóvá vált Oroszország és a nyugati országokkal fennálló kapcsolatainak súlyosbodása. Az országon belül pedig pusztító változások mennek végbe. Folyamatosan nő a szegénységi küszöb alatt élő orosz állampolgárok száma. Miközben az orosz nép egyre szegényedik, Putyin katonai propagandagépezete minden irányban fokozza pusztító akcióit: Ukrajna számára – egy teljes körű háború, Európának és az Egyesült Államoknak – dezinformáció, kibertámadások és erőszakkal való fenyegetés (ami Kelet-Európa számos országával többször is megtörtént). A Kreml ilyen politikai játszmái kiváló ürügy arra, hogy eltereljék saját állampolgáraik figyelmét a valós problémákról, az Oroszországon belüli társadalmi-gazdasági helyzetről, és ennek eredményeként Putyin értékelésének csökkenéséről.

         Egy időben Biden gyilkosnak nevezte Putyint, világosan megértve Putyin rezsimjének és politikájának veszélyét, és demonstrálva a viszonyát hozzá. Miután Európa közepén, Ukrajnában véres háborút robbantott ki, Putyin bátran megerősítette ezt a „gyilkos státuszát”. Oroszország mélyen hanyatlik, teljesen függ az energiaáraktól, nem tud versenyezni a Nyugattal, ugyanakkor belülről próbálja meggyengíteni a Nyugatot, aláásni a NATO, az EU és a fennálló világjogrend egységét. Ezért Oroszország a NATO és az EU számára nemcsak fenyegetés, hanem agresszív revansiszta erő is, amely megpróbál szembeszállni a világgal, különösen az Egyesült Államokkal, ahogyan a Szovjetunió tette annak idején, de már nem rendelkezik erőforrásokkal és képességekkel.

Részvény: