Be akarnak jutni az ukrán szakértők a lengyelországi rakétatámadás helyszínére

Varsó szerint egy eltévedt ukrán rakéta csapódott be Przewodówban, Kijev tagadja ezt. Egy lengyel-amerikai nyomozócsoport van a helyszínen, várhatóan az ukrán szakemberek is csatlakozhatnak.

Ukrajna valószínűleg hozzáférést kap a délkelet-lengyelországi helyszínhez, ahol egy rakéta kedden becsapódott és megölt két embert – közölte csütörtökön Jakub Kumoch, a lengyel elnök legfőbb külpolitikai tanácsadója, miután Kijev ilyen jellegű kérést terjesztett elő a Reuters cikke szerint.

Varsó szerint a robbanást valószínűleg egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozta, amit Kijev tagad. Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára is azt mondta, hogy a vizsgálatok első eredményei, illetve a talált roncsok alapján valószínűleg az ukrán légvédelem által kilőtt két Sz-300-as rakéta tévesztett célt, és okozott tragédiát Lengyelországban.

Andrzej Duda lengyel elnök még szerdán az mondta, hogy a robbanás helyszínére való bejutáshoz a vizsgálatot vezető két ország, Lengyelország és az Egyesült Államok beleegyezésére lenne szükség.

Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője azt mondta, hogy tudomása szerint Duda nem ellenzi, hogy ukrán megfigyelők legyenek a helyszínen. Kumoch pedig arról beszélt, hogy az amerikai fél részéről sem lesz ellenvetés.

Kumoch azt is elmondta, hogy Lengyelországnak vannak felvételei a robbanással kapcsolatban, azonban további részleteket nem közölt. Hozzátette, azt szeretné, ha az ukránok megismerhetnék ezeket az anyagokat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221117_ukran_szakertok_lengyelorszag_raketatamadas_helyszin

Részvény: