„Barátságos tűz” az orosz fegyveres erők gyakorlóterén

         Az orosz hadsereg degradálódik, mind katonai ereje, mind az egyes katonák erkölcsi tulajdonságai tekintetében. Ez Ukrajna területén is látható, ahol az orosz fegyveres erőket többször is megvádolták ukrán civilek tömeges lövöldözésével. A hanyatlás folyamata azonban elérte a tetőfokát, a katonák tüzet nyitnak a harcostársakra.

         Október 15-én lövöldözés történt orosz katonák között az Orosz Fegyveres Erők Nyugati Katonai Körzetének gyakorlóterén, Belgorod régióban, több mint 20 ember halálát okozva. Közönséges pszichológiai hadműveletnek vagy az ukrán tömegmédia hamisítványának tűnhet, ha ezt a hírt nem erősítette volna meg hivatalosan az orosz védelmi minisztérium.

         Az orosz gyakorlótéren történt incidens élénken jellemzi az orosz hadsereg egészségtelen erkölcsi és pszichológiai légkörét: a magasabb beosztású helyzettel való visszaélés, a tisztek megvetése és közömbössége a katonákkal szemben, korrupció, a kollektív élet negatív tényeinek eltitkolása stb. Érdemes-e egyáltalán megemlíteni, hogy egy ilyen helyzet végleg hiteltelenné teszi a „világ második hadseregének” mítoszát, és megalkuvás nélkül hagyja az orosz fegyveres erők megfelelő moráljának hiányát. Abban az időben, amikor a főparancsnokság a feltételes „győzelemek” és az ügyes taktikai manőverek hátterében a hadsereg legmagasabb morálját hirdeti a világnak, a katonai körzet hátuljában álló katonák lövöldöznek egymásra.

         A gyilkosság elkövetőit azonnal jellemezték Tádzsikisztán állampolgárainak etnikai hovatartozása, ami egyben az orosz fegyveres erőkben zajló etnikumok közötti konfliktusokról is tanúskodik, amelyeket különösen a parancsnokság táplál. Szemtanúk szerint az eset azzal kapcsolatban történt, hogy egy orosz tiszt megsértette a muzulmán katonák vallásos érzelmeit, ami nem meglepő, tekintettel az orosz társadalomban tapasztalható idegengyűlölet mértékére. Egy ország, amely több tucat különböző etnikumú népből van „összevarrva”, a történelem során soha nem volt egységes katonai erői között, a legsikeresebb példa a Késő Római Birodalom.

         Az orosz média azonnal „terrorista támadásnak”, az elkövetőket pedig „radikális iszlamistáknak” nevezte. Ez pedig újabb bizonyíték arra, hogy az orosz hadsereg „alja” megtört, mert a „részleges” mozgósítás eredményeként a hadsereg – ugyanezen orosz média szerint – terroristákkal és radikalizálódott vallási fanatikusokkal bővült. Az újonnan érkezett, a mozgósítást minden lehetséges módszerrel elkerülő, demoralizált férfiakkal teli halomban okkal feltételezhető, hogy az orosz fegyveres erők a lehető legfelkészületlenebbek az aktív ellenségeskedésre.

         Említést érdemel még a a katonai biztos épületének felgyújtása és az idézés helyén történt lövöldözés. Az orosz emberek többnyire erőszakkal katonai egyenruhát viselnek, és nekik rozsdás fegyvereket adnak. Bármerre is nézel, az interneten tucatnyi videó található a mozgósítottak felszerelésének szörnyű állapotáról és negatív moráljáról.

         Az antiszociális magatartásra hajlamos, demoralizált katonák felhalmozódása veszélyt jelent a belgorodi régió lakóira, valamint katonai létesítmények elhelyezése a területén, valamint a térség területéről  rakétákkal és drónokkal történő Ukrajna megtámadására. Ha az első esetben a helyi lakosok szenvednek majd a hadsereg katonái által okozott erőszaktól és „részeg rablástól”, mert nekik a szolgálatuk közben is szabad alkoholt fogyasztani, akkor a második esetben ártatlan embereknek van esélye az ágyútűztől szenvedni, amikor az ukrán fegyveres erők fogják célozni a drónok hadműveleti központjait és a tüzérségi ütegcsoportokat.

         Ettől a pillanattól kezdve azt lehet tekinteni, hogy az orosz fegyveres erők visszatértek a „visszaúttalan pontra”, ahol csak az ukránok fáradtsága mentheti meg az oroszokat a csatatéren való veszteségtől. Rosszul képzett, részeg, nyomorult katonák lépten-nyomon harcolnak Putyin rezsimjének kiforgatott geopolitikai elképzeléséért – ez minden bizonnyal a XXI. század elejének legrosszabb és legundorítóbb háborújaként fog bekerülni a hadviselésről szóló tankönyvekbe. Különösen akkor, amikor Oroszország a békés ukránok elleni hatalmas rakétatámadásokkal provokálja az egész világot, hogy még aktívabban segítse a fegyveres erőket, és fejlett fegyverekkel látja el.

Részvény: