Az utolsó pillanatban rántotta el a kormányt Magyarország

A forint és a magyar államkötvények súlyos „megütését” sikerült most elkerülni azzal, hogy a magyar kormány meg tudott állapodni az Európai Unióval. Brüsszel vigyázó tekintete viszont továbbra is Magyarországon maradt – elsősorban a korrupciós kockázatok miatt.

Az utolsó pillanatban sikerült megállapodni az Európai Unióval,

még mielőtt a piac padlóra küldte volna a forintot és a magyar kötvénypiacot

  • írja a Reuters.
  • És valóban: a brüsszeli megállapodás hírére a forint szárnyra is kapott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közös sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy mikorra tervezi a kormány a vállalások teljesítését: március végére a kormány számítása szerint elhárulhatnak az akadályok és ha Brüsszel is úgy gondolja, akkor leghamarabb április-májusban szabadulhat ki a most felfüggesztett 6,3 milliárd euró valamint a helyreállítási program pénzei.
  • A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az uniós források egy része azonban csak abban az esetben folyhat be, ha Magyarország minden feltételt teljesít a korrupciós kockázatok visszaszorításában és az igazságszolgáltatás függetlenségének növelésében. A Reuters arról is ír, hogy ez volt az első alkalom, hogy az EU befagyasztotta a kohéziós alapokat a demokratikus értékek eróziója miatt.
  • Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/brusszel-kohezios-alap-europai-unio-helyreallitasi-alap.764645.html
Részvény: