Az USA újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának

A 725 millió dollár értékű csomag egyebek között tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és járműveket tartalmaz.

A washingtoni védelmi minisztérium adatai szerint a segély keretében HIMARS-lövedéket, 23 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedéket, távolról üzemeltethető ötezer páncéltörő aknákat és ugyanennyi páncéltörő fegyvert, kézifegyvereket és kétmillió lőszert, valamint több mint kétszáz Humvee terepjárót szállítanak Ukrajnába. A szállítmány részét képezik a radar- és rádióberendezések megzavarására képes rakéták, illetve ötszáz precíziós tüzérségi lövedék.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök hatalomba lépése óta az Egyesült Államok több mint 18,3 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Biden hétfőn megígérte, hogy továbbra is támogatja Kijevet az orosz agresszió elleni védekezésben, és ehhez légvédelmi rendszereket is a rendelkezésére bocsát. Két NASAMS (képünkön) amerikai-norvég légvédelmi rakétarendszer már a következő hetekben-hónapokban megérkezhet Ukrajnába, további hatot pedig később szállítanak le.Eközben Szaúd-Arábia szombaton bejelentette, hogy 400 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Kijevnek. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és jelezte: Szaúd-Arábia támogatja az erőszak csökkentését célzó erőfeszítéseket, és kész közvetíteni a szembenálló felek között.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221015_Az_USA_ujabb_katonai_segelyt_igert_Ukrajnanak

Részvény: