Az USA szerint egyre több a bizonyíték a rendszerszintű háborús bűnökre

Az oroszok szisztematikusan gyilkoltak meg, kínoztak és raboltak el ukránokat – közölte hétfőn az Egyesült Államok külügyminisztériumának globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete.

Beth Van Schaack azt mondta, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország Ukrajna elleni invázióját „rendszerszerű háborús bűnök kísérték minden olyan régióban, ahova orosz erőket telepítettek.”

Szerinte a felszabadított területekről származó bizonyítékok „szándékos, válogatás nélküli és aránytalan” támadásokra utalnak polgári lakosság ellen, ideértve a civilek, köztük gyerekek elhurcolását, a hadifoglyokkal való bánásmódot, valamint kivégzésszerű gyilkosságokat és szexuális erőszakot.

Van Schaack az Egyesült Államokat képviseli a háborús bűnökkel és más atrocitásokkal foglalkozó globális testületekben. Ő a jelenlegi helyzetet „új nürnbergi pillanatnak” nevezte, utalva a második világháború végén lefolytatott háborús büntetőperekre.

Van Schaack arról nem beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolhatják-e Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel, de közölte, hogy az ügyészek „követik, hová vezetnek a bizonyítékok”.

A nemzetközi jog szerint a parancsnoki felelősség (másképp: felsőbb felelősség) doktrínája lehetővé teszi, hogy a vádemelés „a parancsnoki láncon végig haladjon” – mondta.

A nagykövet hétfőn arról is beszélt, hogy a jogvédők alaposan megvizsgálják azt a hétvégén előkerült videót, amely arra utal, hogy ukrán csapatok öltek meg orosz hadifoglyokat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/22/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-zelenszkij-putyin-herszon/#az-usa-szerint-egyre-tobb-a-bizonyitek-a-rendszerszintu-haborus-bunokre

Részvény: