Az USA nem adott vízumot az ENSZ-közgyűlésre igyekvő 56 orosz diplomatának

Oroszország 56 darab vízumot kért az ENSZ-közgyűlés szeptemberben 20-án kezdődő éves általános közgyűlésére igyekvő Szergej Lavrov

Az ügyben Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője levelet írt António Guterres

Vaszilij Nyebenzja egyebek mellett azt írja:

Az Egyesült Államok az elmúlt hét hónapban állandóan megtagadta a vízumokat számos, más ENSZ-rendezvényen részt venni kívánó orosz küldött részére.

Erre az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte:

  • az USA, mint az ENSZ székhelyének otthont adó ország, komolyan veszi kötelezettségeit
  • a vízumokkal kapcsolatos információk az amerikai törvények értelmében bizalmasak, így nem tud hozzászólni az egyedi esethez
  • minden évben vízumok százait adják ki az ENSZ rendezvényeire utazó orosz diplomatáknak, a kérelmeket időben be kell adni, hogy időben lefolytathassák az eljárást.

Nyebenzja visszaüzent, hogy ők átadták a szükséges űrlapokat az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének.

A Moszkva által kért 56 vízum között szerepel azon diplomaták neve, akik előkészítik a külügyminiszter és az őt kísérő küldöttség látogatását, valamint a delegációt kísérő újságírók és a repülőgép személyzete.

Az ENSZ székhelyéről 1947-ben megkötött egyezmény értelmében az Egyesült Államoktól általában elvárják, hogy megadja a vízumot az ENSZ-be utazó külföldi diplomaták részére. Washington viszont fenntartja magának a jogot, hogy bármilyen vízumot megtagadjon „biztonsági, terrorizmussal kapcsolatos, illetve külpolitikai” megfontolásból.

Az ügy további előzményei:

  • az Egyesült Államok megtiltotta, hogy orosz ENSZ-diplomaták és az ENSZ-be látogató orosz diplomaták Washington előzetes engedélye nélkül New York várostól 40 kilométernél messzebb utazzanak
  • februárban az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Lavrov külügyminisztert, akit azzal vádolnak, hogy „személyesen felelős az Oroszország által indított indokolatlan és jogtalan ukrajnai invázióért”; a szankciók értelmében befagyasztották Lavrov amerikai bankszámláit és megtiltották az amerikai állampolgároknak, hogy üzleti kapcsolatba lépjenek vele.

Egyébként a Guterresnek írt levelében Nyebenzja arra is kitért, hogy Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter nem utazhatott New Yorkba a múlt héten a rendőrfőnökök ENSZ szervezte csúcstalálkozójára.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/03/orosz-ukran-haboru/

Részvény: