Az USA és szövetségesei által működtetett polgári műholdak is az oroszok célpontjaivá válhatnak

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek kereskedelmi műholdjai legitim célpontokká válhatnak Moszkva számára, ha azok részt vesznek az ukrajnai háborúban – fenyegetőzött egy magas rangú orosz külügyminisztériumi tisztviselő.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Konsztantyin Voroncov, a külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatóhelyettese így nyilatkozott erről:

A kvázi polgári infrastruktúra legitim célpontja lehet egy megtorló csapásnak. Arról van szó, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fegyveres konfliktusokba keverik a polgári űrinfrastruktúra elemeit, beleértve a kereskedelmi célúakat is.”

Tavaly az oroszok fellőttek egy műhold elleni rakétát, és meg is semmisítették vele az egyik saját szatellitjüket, ezzel bizonyítván, hogy képesek támadólag fellépni az űrben is akár. Voroncov az ENSZ-szel azt közölte, hogy az USA és szövetségesei a nyugati dominancia erőszakos fenntartására használják a világűrt, és az ukrán háborús erőfeszítéseket segítő nyugati műholdak ennek a veszélyes tendenciának a példái.

Ugyan Voroncov nem említett konkrét vállalatokat, ugyanakkor közismert, hogy Elon Musk cége, a SpaceX továbbra is finanszírozza az Ukrajna fölött internetelérést biztosító, műholdalapú Starlink szolgáltatást.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221027_haboru_muhold_Voroncov

Részvény: