„Az ukránok emlékezni fognak rá, ki segített nekik” – átadták az ukrán népnek az Európai Parlament Szaharov-díját

Most először kapta meg egy nép az emberi jogi kitüntetést, az ünnepélyes díjátadón – videókapcsolaton keresztül – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. Az ukrán civilek arra kérték az EU-t, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát, melynek fegyverekre, szankciókra és igazságtételre van szüksége.

Percekig tartott a taps az Európai Parlament strasbourgi épületében, ahol szerda délben átadták a 2022-es Szaharov-díjakat, melyet idén az ukrán népnek ítélt oda az Európai Parlament. A gondolatszabadságért járó díjat 1988-ban hozták létre, hogy tisztelegjen az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat védelmező egyének és szervezetek előtt. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai menekültről kapta, az oklevél mellett a díjazott 50 000 eurót (20 millió forintot) is kap.

Az idei díjátadó különlegessége volt, hogy az ukrán nép képviseletében a díjat ukrán választott vezetők és a civil társadalom képviselői vették át, köztük Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd, a Center for Civil Liberties elnöke, Julija Pajevszka, a Tairai Angyalok evakuációs orvosi csoport alapítója, Ivan Federov, Melitopol polgármestere, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat képviselői és Jaroszlav Bozskó a Sárga Szalag Polgári Ellenállási Mozgalom részéről.

© © European Union 2022 – Source : EP

A díjat átadó Roberta Metsola parlamenti elnök beszédében az ukrán nép bátorságát és áldozatvállalását emelte ki.

„Egyértelmű üzenetet kaptunk az európaiaktól: Ukrajna mellett állunk. Nem nézünk félre. Az ukrán nép nem pusztán függetlenségi háborút vív, hanem az értékek háborúját” – mondta.

Az ünnepségen videóközvetítésen keresztül beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki egyperces néma csendet kért a háborúban elesett ukrán férfiak, nők, gyermekek, katonák és civilek nevében.

„Most kell cselekednünk, nem várhatunk a háború végéig, hogy bíróság elé állítsuk a háború kirobbantóit és hogy megakadályozzuk az agresszió megismétlődését. Így védjük meg a legjobban a szabadságot, az emberi jogokat, a jogállamiságot és más közös értékeket, amelyeket az Európai Parlament e kitüntetése is megtestesít” – tette hozzá.

Zelenszkij egy nemzetközi bíróság létrehozásának támogatására is buzdított, amely igazságot szolgáltatna az Oroszország által elkövetett bűnökért.

„Az európai szabadságot lehetetlen elképzelni Ukrajna szabadsága nélkül” – mondta Zelenszkij.

© © European Union 2022 – Source : EP

A díjátadó utáni sajtótájékoztatón Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke kiemelte, hogy nincs, aki idén jobban megérdemelte volna a díjat, ráadásul ez volt az első alkalom, hogy nem egy személy, hanem egy nép kapta meg.

„Tudom, hogy az ukrán emberek nem adják fel, és mindenkit biztosíthatok róla, hogy az Európai Unió sem fogja feladni” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség esetében melyik tagállam a leggyengébb láncszem, nemcsak Metsola, hanem az ünnepségen részt vevő ukrán vezetők, és a civil társadalom képviselői sem akartak kiemelni bárkit is.

„Nem akarok országokat összehasonlítani. Sikerült konszenzusra jutnunk, és ez a legfontosabb, hiszen Vlagyimir Putyinnak is az a célja, hogy megbontsa az egységünket” – hangsúlyozta az EP-alelnök, valószínűleg arra is utalva, hogy Magyarország hétfőn mégis megszavazta az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segítséget. (Igaz, erre csak azután került sor, hogy a többi EU tagállam a magyar vétó kikerülésére készült – a szerk.)

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Melitopol polgármestere – akit később megkínoztak a börtönben, és fogolycserével szabadult – annyit tett hozzá, hogy Ukrajna az invázió óta eltelt hónapokban bizonyította az egységét, és ugyanez a helyzet az Európai Unióval is.

Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd, a Center for Civil Liberties szervezet elnöke szintén megemlítette, hogy hálásak a támogatásért.

„Az ukránok emlékezni fognak rá, ki segített nekik” – tette hozzá Matvijcsuk, aki figyelmeztetett, hogy több fegyverre, több szankcióra és igazságtételre lesz ahhoz szükségük, hogy győzedelmeskedjenek Putyin felett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221214_atadtak_az_ukran_nepnek_az_Europai_parlament_Szaharov_dijat

Részvény: