Az ukrán Zaporozsjei atomerőmű belsejében: időzített bomba

Az 1968-ban Poltavában született Borisz atommérnök nagy sikereket ért el a Zaporozsjei atomerőműben. A harkovi egyetem elvégzése után Energodarba költözött, az atomerőmű dolgozói számára épített városba. Munkája egyszerre volt kihívásokkal teli és érdekes. Borisz ott találkozott jövőbeli feleségével, Ljudmilával, és két lányuk született. “Boldog voltam. Tanultam, fejlődtem, és volt egy szerető családom” – emlékszik vissza Borisz. “Akkor kezdődött a háború” – írja az Economist.

A 2022-es invázió első napjaiban az orosz erők elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét. Az év áprilisában egy drón robbant fel az egyik reaktor tetején, és mindkét fél egymást hibáztatta. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője kijelentette: “Egy nagy nukleáris baleset szélén állunk.”

A NAÜ megfigyelői 2022 nyara óta tartózkodnak Zaporozsjéban, de belépésüket az orosz hadsereg korlátozza. Petr Kotin, az ukrán Energoatom nukleáris ügynökség vezetője aggódik amiatt, hogy a nem megfelelő karbantartás és a frontvonal közelsége az erőmű bezárásához vezethet. A nukleáris fűtőanyag lejárati ideje komoly aggályokat okoz az atomerőmű jövőjét illetően.

A rendszeres rakétacsapások gyakran megzavarják az áramellátást. Ilyenkor dízelgenerátorok lépnek működésbe, de üzemanyagtartalékuk nem mindig stabil. Kotin megjegyzi, hogy a generátorok áramszünet közbeni meghibásodása a fukusimai balesethez hasonló katasztrófához vezethet. Bár most már mind a hat reaktor hidegleállítási módban van, kritikus fontosságú a hűtőrendszerek karbantartása, hogy megakadályozzuk a kiégett fűtőelemek túlmelegedését.

Az invázió előtt 11 000 ember dolgozott az atomerőműben. Jelenleg mintegy 4000 alkalmazott maradt a létesítményben, és sokuk helyére új, nem megfelelő képzettségű alkalmazottak érkeztek. Azok, akik nem voltak hajlandók szerződést kötni a Roszatommal, többé nem léphetnek be az atomerőműbe.

Részvény: