Az ukrán hadsereg a Liman orosz megszállását megszüntette: „Pandora szelencéjének” felnyitása a Kremlben

         Liman Ukrajnához való visszatértével az ukrán fegyveres erők ismét bebizonyították az egész világnak, hogy az orosz hadsereg által megszállt ukrán területek minden egyes centiméteréért magas szintű harcászati és anyagi felkészültséget tanúsítottak. Vlagyimir Zelenszkij kijelentése, miszerint nincs előfeltétele a Kremllel folytatott tárgyalásoknak, amíg Putyin az Orosz Föderáció elnöke, új igazság és bizonyíték a háború fordulópontjára, ahol most az ukrán fél diktálja a feltételeket az Orosz Föderációnak. Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának folyamata pontosan akkor ér véget, amikor Ukrajna visszaszerzi 1991 óta hozzá tartozó területeit.

         A limani megalázó vereség ugyanakkor fájdalmas „pofon” lett mind az orosz fegyveres erők parancsnoksága, mind pedig személyesen Vlagyimir Putyin számára. Csak a közelmúltban Ukrajna képmutatóan „orosznak” nyilvánított területei napról napra visszatérnek Kijev irányítása alá, ami a legpusztítóbb folyamat az Oroszország imázsának megőrzésében saját polgárai fejében. A televízióban és a közösségi oldalakon olyan szlogenek hallatszanak, hogy „minden ellenőrzés alatt áll”, az orosz fegyveres erők parancsnoksága pedig „taktikai átcsoportosításokat végez, hogy elkerülje a hadsereg nagy részének bekerítését”. Bár valójában az egész 752. motoros lövészezred megsemmisült az „üstben”, ami igen jelentős veszteség az orosz hadsereg számára. A parancsnokság magasabb rangjainak lejáratása és az Oroszország társadalmának egyre erősödő kritikája – pontosan ez eredménynek lett a Kreml számára a Liman ukrán fegyveres erők általi sikeres bekerítése.

         Ezek az események egy teljesen új szakasz kezdetét jelentették Oroszország uralkodó elitjének rétegződésében. Ha a hadsereg állandó vereségeit nézzük a fronton, az olyan figurák, mint Ramzan Kadirov és Jevgenyij Prigozsin, már nem szégyellik, hogy nyilvánosan aláássák Vlagyimir Putyin tekintélyét. Az Oroszország folyamataira jelentős befolyást gyakorolva, és lényegében saját „hadseregeiket” irányítva Kadirov és Prigozsin informális harcot kezdett a hatalomért Oroszországban. Szándékosan azon dolgoznak, hogy destabilizálják az oroszországi rendszert, és válsághelyzeteket teremtsenek az orosz hadsereg parancsnoksága körében. Kadirov Putyin rezsimjének küszöbön álló végét várva saját és leplezetlenül ambiciózus játékát játssza a hatalom megszerzéséért. Ez nyilvánvaló mind az orosz fegyveres erők teljes vezérkarának nyilvános lejáratásában, mind az ukrán területeken nukleáris fegyverek bevetésére irányuló provokatív felhívásokban. Ramzan Kadirov ilyen hangos „bedobásokkal” biztosítja magának a „nép hangja” státuszt, amelyre az Oroszországban a hatalom átvonulásának kezdetével az első adandó alkalommal szükség lesz.

         A Kreml ezt igyekszik a maga javára fordítani, mesterséges információhajtást létrehozva, hogy elterelje a figyelmet a Kelet-Ukrajnában kialakult valódi válsághelyzetről. Az, hogy Kadirov imázsát a Nyugat zsarolási tényezőként használta, oda vezetett, hogy most egy blokkot hoznak létre maga Ramzan, a csecsen hadsereg vezetője személyjében, ultrajobboldali radikális nacionalisták és Prigozsin, akiknek militarista befolyása az Oroszországban napról napra nő. Ennek a három erőnek megvan az a lehetősége az első adandó alkalommal megnyissa az ország belső frontját, pontosabban abban a pillanatban, amikor Putyin „vaskeze” a közösség nyomására egy kicsit is megremeg.

         Oroszország már a „lőporos hordó” állapotában van, ahol egy apró szikra kell a radikális államépítési folyamatok tüzének fellobbanásához. A belügyeket és a fronton lévő nagyszabású problémákat egyaránt megoldani próbáló Putyin „Zugzwang” helyzetbe került – bármelyik oldal támadása csak siettetni fogja uralmának végét. Kadirov és Prigozsin nem fogja elszalasztani a lehetőséget, hogy ezt kihasználják, mert egy ilyen „kampány” alapjait már lefektették, és a Kreml feltételes ellenzéke már készen áll a nagyszabású állami változásokra.

         A megszállt Ukrajna területén kitört „tűz” eloltása érdekében Kreml nagyon erős IPSO-kampányt kezd, amelynek már nincs nagyszabású hatása, mivel az orosz nép gyorsan elveszíti a bizalmát a hatóságokban. Ezért az oroszországi uralkodó elit csoportjai közötti nyílt belső konfrontáció kibontakozása idő kérdése.

#Liman #Kadirov #Putyin #Prigozsin #Kreml #Putyin_rezsimje

Részvény: