Az ukrán főparancsnok írásban engedélyezte, hogy francia katonai kiképzők érkezzenek Ukrajnába

Kijev már február óta folytatott tárgyalásokat külföldi kiképzők bevonásáról és a franciák reagáltak a leggyorsabban.

„Örömmel üdvözlöm Franciaország kezdeményezését, hogy oktatókat küldjön Ukrajnába ukrán katonák kiképzésére” – jelentette ki a Reuters tudósítása alapján Olekszandr Szirszkij vezérezredes (képünkön), az ukrán hadsereg főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, miután videokapcsolaton keresztül megbeszélést folytatott Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel.

„Már aláírtam azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az első francia oktatók rövidesen meglátogassák kiképzőközpontjainkat, és megismerkedjenek azok infrastruktúrájával és személyzetével” – írta Szirszkij.

A vezérezredes további részleteket nem árult el, ugyanakkor reményeit fejezte ki arra nézve, hogy Franciaország elszántsága más partnereket is arra ösztönöz majd, hogy csatlakozzanak ehhez az „ambiciózus projekthez”.

Az ukrán védelmi minisztérium egy később kiadott „pontosításban” az X-en azt mondta, hogy Kijev már február óta érdeklődik a külföldi kiképzőket fogadó projekt iránt, majd hozzátették, hogy erről jelenleg is folynak a tárgyalások Franciaországgal és más országokkal is.

Korábban Emmanuel Macron már kijelentette, hogy készen áll francia katonákat küldeni Ukrajnába és a francia katonai személyzet által tartandó helyszíni kiképzés része ennek az elképzelésnek. 

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240528_az-ukran-foparancsnok-irasban-engedelyezte-hogy-francia-katonai-kikepzok-erkezzenek-ukrajnaba

Részvény: