Az ukrán fegyveres erőknek nyújtott EU-segély, mint egész Európa nácizmus elleni harcának bizonyítéka

         Ukrajna történelme során Európa „szigete” volt, egy olyan nemzet otthona, amely az életben mindenekelőtt a szabadságot és az igazságosságot értékeli. Erről az egész világ még inkább meggyőződött, amikor megkezdődött Ukrajna teljes körű háborúja Oroszország ellen, mert ukránok milliói álltak egymás mellett az orosz megszállók elleni harcban. A világ minden tájáról érkezett országok képviselői szavalták az ukrán nép szilárdságának gondolatait, de nem mindegyikükben volt az a vágy, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is segítsenek.

         Ez nem mondható el Európáról. Ha az első napoktól kezdve voltak ellentmondásos pillanatok a helyzet megértésében, sőt bizonyos félelem a „világ második hadseregétől” az EU-országok egyes vezetői között, akkor több mint fél éve megfigyelhető az európaiak nagy egysége a terrorista állam náci rezsimjének legyőzésének vágyában, amelyet egy olyan személy irányít, amelyben Napóleon és Hitler legrosszabb vonásai – rendkívüli ambíció és vérontás – egyesültek.

         Éppen ezért az Európai Unió kiképző missziót indított, ahol akár 15 ezer ukrán katona kiképzését tervezik. Nemcsak politikai és gazdasági fronton kell szembeszállni az ellenséggel, hanem a hadműveletek valódi színterén is – erre jöttek rá Brüsszelben. Az EU Tanácsa elindította az EU katonai segítségnyújtási misszióját, hogy támogassa Ukrajnát Oroszország elhúzódó támadóháborújában, és az ukrán fegyveres erők 15 000 katonája kiképzését biztosítsa. A katonaságot kiképzik egészségügyi segítségnyújtásra, logisztikai támogatás megszervezésére és vegyi, biológiai vagy nukleáris fenyegetés elleni küzdelemre. A kiképzési misszió két évig tart, az Európai Unió erre 106 millió eurót különített el.

         Nem tűnik váratlannak vagy radikálisan drasztikusnak egy ilyen kampány Ukrajnának az Orosz Föderáció elleni harcban. Az EU hosszú időt szánt ennek a segélyhadjáratnak az előkészítésére, amelynek célja nem csupán a Kreml legyőzése, hanem Ukrajna további erősítése is erő- és stratégiai pozícióból.

         Emellett a misszió támogatása érdekében az EU Tanácsa az Európai Békealap (EPF) keretében pénzügyi támogatási intézkedéseket hagyott jóvá, 16 millió euró értékben. A pénzügyi támogatás 24 hónapig tart, és kiegészíti az EPF keretében Ukrajnának nyújtott uniós hozzájárulást, amely jelenleg több mint 3,1 milliárd eurót tesz ki. Ezek az alapok finanszírozzák:

  • lőszerek, halálos fegyverek szállítására szolgáló katonai felszerelések és platformok;
  • EPF-alapból finanszírozott berendezések szállítása, tárolása, karbantartása és javítása.

         Az Európai Unió állandóan kinyilvánítja, hogy támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, valamint legitim jogát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben. Az EU határozottan támogatja Ukrajnát, és továbbra is katonai, gazdasági, társadalmi és pénzügyi támogatást nyújt mindaddig, amíg szükséges. Az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell elmondta, hogy az EU és a tagállamok által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek teljes költségét 8 milliárd euróra becsülik.

         Ez kellemetlen „meglepetés” volt a Kreml számára, mert hiába remélte, hogy az Unió nem avatkozik be a konfliktusba. Ezért az Orosz Föderáció kormánya már bevetett egy igen nagyszabású IPSO-t, hogy elmondja az egész világnak, hogy „az EU csak most Ukrajna megsegítésére gondolt, és előtte mindig félt Nagyoroszországtól”. Az ilyen tézisekbe azonban nem is szabad belemélyedni, mert az Európai Unió erős az országok egyesülésében, valamint támogatta és támogatni fogja Ukrajnát abban, hogy ellenálljon Oroszország náci agressziójának Európában.

         Nem tudni, meddig tart az Oroszország háborúja az emberiesség és az ukránok emberi jogai ellen. De a tények tényeknek maradnak: a Kreml nemcsak Kijevnek, hanem az egész civilizált világnak is hadat üzent. Azok az államok és szövetségek, amelyek most a barikádok túloldalán állnak Oroszországtól, úgy vonulnak be a történelembe, mint az igazságosságért és a terrorizmus elleni harcosok globális szinten.

Részvény: