Az ukrán fegyveres erők bebizonyították, hogy képesek a lehető legpontosabban kilőni „nyugati rakétákat”: az ATACMS használatának eredményei az elmúlt hetekben

Az ukrán ATACMS ballisztikus rakétacsapásainak fő célja az orosz légvédelem megsemmisítése az ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten, és rések kialakítása a radarlefedettségi területeken, ami még hatékonyabbá teszi a cirkálórakéta- és dróntámadási képességeket.

Meg kell jegyezni, hogy az ATACMS rakéták esetében az elsődleges célpontok a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek és repülőterek pozíciói, mivel ezeket pontosan ilyen feladatra hozták létre, amint azt a rakéta működését bemutató videó is bizonyítja, amelyet még a 80-as évek végén készítettek. Ezt a feltételezést az adta, hogy az április 30-án, kedden lezajlott csapás célpontjai egyben orosz légvédelmi állások és repülőterek is voltak, ami folyamatos tendenciát mutat ilyen célpontok eltalálására.

A VChK-OGPU projekt már május 2-án, csütörtökön az orosz fegyveres erők adataira hivatkozva feltárta Oroszország veszteségeit, miután az ukrán fegyveres erők április 30-án ATACMS ballisztikus rakétákat használtak a Krím-félszigeten. Megjegyzendő, hogy az orosz fegyveres erők szerint április 30-án éjjel összesen 12 MGM-140B ATACMS ballisztikus rakétát lőttek ki két célpontra a Krímben. A csapások első célpontja az orosz Déli katonai körzetének 61261 számú légvédelmi egysége volt. Az objektumban nagy tűz ütött ki, amelyet csak délelőtt sikerült eloltani.

A második célpont a dzsankoji katonai repülőtér volt, amelyet az elmúlt hónapban már kétszer is megtámadtak. A 46453. számú katonai egység területén, ahol a 27. Vegyes Légi Hadosztály 39. Gárda-helikopterezrede és a Déli Katonai Körzetének Légi Erők és Légvédelem négy parancsnoksága állomásozik, öt katona megsérült.

Alig néhány nappal később Szevasztopolban a Kalibert hordozó Cyclone hajója rakétatűz alá került. A csapást két ATACMS ballisztikus rakéta hajtotta végre. A csapás következtében a hajó elsüllyedt. Május 14-ről 15-re virradó éjszaka Ukrajna ATACMS rakétákkal támadta meg a krími Belbek repülőteret. A média arról számolt be, hogy a repülőtéren támadás következtében egy S-400-as légvédelmi rendszert, két MiG-31-es repülőgépet, valamint egy üzemanyag- és kenőanyagraktárt találtak el.

Az ukrán hadsereg ATACMS ballisztikus rakétákkal is sikeres támadást indított az orosz légvédelmi állások ellen a donyecki régióban, az ideiglenesen megszállt Moszpino város közelében. Öt ATACMS rakéta segítségével két S-300/400 légvédelmi rendszert, egy 96L6E radart és egy légvédelmi rendszer irányítóközpontot semmisítettek meg. Egy másik S-300/400 légvédelmi rendszer megsérült.

Május 23-ról 24-re virradó éjszaka az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy „három ATACMS rakétát lelőttek”. A helyi Telegram csatornák ugyanakkor arról számoltak be, hogy a Krímet legalább tíz rakéta támadta meg. Az ATES partizánmozgalom szerint egy orosz katonai kommunikációs központot találtak el Alusta város közelében (a megszálló hatóságok azt állítják, hogy „üres szanatórium” volt). Valójában legalább hat ATACMS rakéta találta el az orosz hadsereg radar- és légvédelmi erőinek kommunikációs központját. A találat helyén egy űrmegfigyelő állomás rádióantennája és az objektum több épülete volt. “A támadás idején magas rangú katonai személyzet tartózkodott az objektumon.”

Az ukrán fegyveres erők hatékonyan alkalmazzák a nyugati országok által szállított precíziós fegyvereket, köztük az ATACMS rakétákat, hogy kizárólag katonai célpontokat csapjanak le ideiglenesen megszállt területeken.

Ezek a csapások az Ukrajna elleni katonai agresszióban részt vevő orosz légvédelmi ütegek, kommunikációs pontok, lőszerraktárak és egyéb stratégiai létesítmények ellen irányulnak. Az ilyen nagy pontosságú fegyverek használata lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy jelentősen gyengítsék az orosz megszálló erők katonai potenciálját.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően csak egyértelműen azonosított katonai célpontok ellen hajtanak végre csapásokat. Az ukrán fegyveres erők minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a civil áldozatokat.

Ezért, ha Ukrajnának megengedik, hogy csapásokat indítson orosz területen, ahonnan az ukrán városok ágyúzását hajtják végre, az jelentősen növelheti az orosz agresszió elleni küzdelem hatékonyságát. Az orosz területen lévő katonai célpontok eltalálásának képessége csökkenti a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrát fenyegető veszélyt Ukrajnában.

Részvény: