Az ukrán energiaipar problémái

         Oroszország célzott terrorkampányt folytat az ukrán energiarendszer létesítményeinek megsemmisítésére. Az orosz energetikai szakértők tanácsolják az orosz hadseregnek. Az már ismertté vált, hogy Putyin környezetéből kik feltaláltak az ukrán energia megsemmisítését.

         Ukrajnában úgy vélik, hogy Szergej Kirijenko orosz elnök adminisztrációvezető-helyettese az ukrajnai energiainfrastruktúra lerombolásának „fő ideológusa”.

         „Ukrajna energetikai infrastruktúrájának lerombolásának fő ideológusa és lobbistája Szergej Kirijenko, Oroszország elnökének adminisztrációvezető-helyettese, aki a Roszatomnál végzett munkája miatt jártas az energia területén” – áll Olekszej Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa titkárának Twitterén. Az ukrán politikus hangsúlyozta, és hozzátette: Ukrajna név szerint tudja, ki miért felelős Oroszországban.

         Emlékeztetünk arra, hogy Kirijenkót Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik valószínű „utódjának” tartják.

         Október 31-én reggel Oroszország több tucat ukrán városra intézett rakétacsapásokat.

         Az ukrán légvédelmi védelem hatékonyan működött a reggeli orosz rakétatámadások során, az ellenséges rakéták 80%-át megsemmisítette.

         Az ukrán vezérkar jelentése szerint az Ukrán Fegyveres Erők 55 irányított ellenséges rakétából 45-öt megsemmisítettek.

         A kritikus infrastruktúra károsodása miatt Ukrajna számos régiójában gondok vannak az áramellátással, különösen a kijevi régióban, a harkovi régióban, a Zaporozsje régióban, a Dnyepropetrovszk régióban és számos más régióban.

         Október 31-én vészhelyzeti áramszünetet vezettek be Ukrajnában a kritikus infrastruktúra oroszok általi tömeges bombázása miatt.

         Október 10-én tömeges bombázások rongáltak meg legalább 11 fontos infrastrukturális létesítményt 8 régióban és Ukrajna fővárosában.

         Az agresszornak nem sikerült elérnie a kívánt eredményt: az ukrán védelmi erők mindent megtesznek az ukrán égbolt védelmében, az ukrán energiacégek gyorsan hatékony megoldásokat találnak a támadások következményeinek leküzdésére, a polgárok pedig megértik az ideiglenes korlátozásokat.

         Oroszország továbbra is rakétatámadásokkal rombolja Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Ezért az ukránoknak azt tanácsolják, hogy készüljenek fel arra, hogy a fűtési szezon rendkívül nehézzé válik. Az pedig, hogy milyen lesz a közelgő tél – súlyos vagy enyhe –, jelenleg sokakat érdekel, mert a háború és a várható fűtési és villanyproblémák idején a kérdés minden eddiginél aktuálisabb.

         Az Ukrán Hidrometeorológiai Központban már nyilvánosságra hozták az időjárási viszonyok alakulásának várható forgatókönyvét a következő tél folyamán. Az előrejelzések szerint Ukrajnában már rég elmúltak a szokatlan hidegek, és ezentúl a súlyos fagyok inkább kivételt képeznek. És azt jósolják, hogy ezen a télen nem lesz nagy hideg, valamint bőségesen havas lesz. A rövid távú lehűlés azonban nem kizárt.

         Az előzetes előrejelzések szerint viszonylag meleg tél várható, de a hatóságok különféle forgatókönyvekre (fűtőpontok telepítése, részleges evakuálás stb.) készülnek.

Ugyanakkor az agresszorok ágyúzás nélkül sem tudják biztosítani a normális körülményeket az általuk ideiglenesen elfoglalt területeken: a mariupoli lakosok elkeseredetten írnak segélykérést házaik falára.

Részvény: