Az ukrán atomenergetikai cég szerint Oroszország nukleáris terrorcselekményre készül

Az ukrán Energoatom szerint az orosz csapatok jogosulatlan munkát végeznek a zaporizzsjai atomerőműben. Az ukrán állami atomenergetikai vállalat arról adott ki közleményt, hogy az orosz hadsereg titkos építési munkát végez a zaporizzsjai atomerőmű száraz, kiégett fűtőelemeket őrző tárolójában. Az Energoatom közleménye szerint Moszkva állításai az úgynevezett „piszkos bomba” bevetésére utalhatnak.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Kuzsugetovics Sojgu még vasárnap telefonálta körbe egyes nyugati hivatali partnereit, mondván, hogy Ukrajna a saját területén készül bevetni nukleáris hulladékot tartalmazó úgynevezett „piszkos bombát”. Az oroszok szerint ennek fő célja az általuk gyakran emlegetett oroszellenes hangulat felfokozása.

Az ukrán atomenergetikai cég közleménye szerint azonban valójában éppen Oroszország az, amelyik „nukleáris terrorcselekményre készül” a délkelet-ukrajnai telephelyen tárolt sugárzó anyagok és radioaktív hulladékok felhasználásával.

Az említett létesítményben 174 konténer található, amelyek mindegyike 24 kiégett nukleáris fűtőelemet tartalmaz az Energoatom szerint. Ezeknek a konténereknek a felrobbanása több száz négyzetkilométeres körben sugárszennyezéséhez vezetne – közölték.

Az Energoatom emiatt felszólította az ENSZ nukleáris felügyeletét – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) –, hogy értékelje a helyzetet.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/25/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-oktober-25/#az-ukran-atomenergetikai-ceg-szerint-oroszorszag-nuklearis-terrorcselekmenyre-keszul

Részvény: