Az ukrajnai menekültek több mint harmada maradna Németországban

A menekültek csupán két százalékuk mondta azt, hogy egy éven belül visszatérne Ukrajnába.

A megkérdezett több mint 11 ezer ukrajnai menekült 26 százaléka szeretne végérvényesen Németországban maradni, további 11 százalék pedig még évekig maradna – derült ki egy csütörtökön közzétett német felmérésből.

A menekültek 34 százaléka azt állította, hogy el akarja hagyni Németországot a háború végén, 27 százalék viszont azt mondta, még bizonytalan. A megkérdezettek mindössze 2 százaléka mondta, hogy egy éven belül visszatérne a hazájába.

A felmérés elkészítésének idején, az augusztustól októberig tartó időszakban, a keresőképes ukrajnai menekültek 17 százaléka dolgozott, 71 százalékuk olyan munkakörben, amely egyetemi végzettséget vagy szakképesítést igényel.

A felmérés német munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung), a német statisztikai hivatal, valamint a német gazdaságkutató intézet összefogásában valósult meg.

A megkérdezett ukrajnai menekültek 60 százaléka azt mondta: Németországba való utazással kapcsolatos döntésüket döntően az befolyásolta, hogy már voltak ott élő családtagjaik, barátaik, illetve ismerőseik. Emellett olyan tényezőket is említettek, mint az emberi jogok tiszteletben tartása, az oktatási rendszer, a befogadó társadalom és Németország gazdasági helyzete.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221216_Az_ukrajnai_menekultek_tobb_mint_harmada_maradna_Nemetorszagban

Részvény: