Az osztrák külügyminiszter szerint a schengeni rendszer már nem működik

Nem tudott megegyezni az osztrák, a szlovén és a horvát külügyminiszter a belső határellenőrzések eltörléséről.

„Schengen már nem működik.” Ez volt a legerősebb mondat Alexander Schallenberg osztrák külügyminisztertől, miután a szlovén és a horvát kollégájával tárgyalt és tartott közös sajtótájékoztatót.

Schallenberg arról beszélt, Ausztria is jól működő schengeni övezetet szeretne, de Németország nemrég engedélyt kért az Európai Uniótól arra, hogy újból bevezethesse az ellenőrzést az Ausztriával közös határán, így az osztrák kormány is kénytelen volt újra bevezetni azt a többi szomszédos országgal közös határán. Mint mondta, a fő problémát abban látja, hogy az illegális migráció kezelésében mindössze „két-három ország érintett, míg a többi csak figyel”.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter ezzel teljesen ellentétes állásponton van: ő arról beszélt, hogy a schengeni övezetben teljesen vissza kell térni az annak lényegét jelentő, ellenőrzés nélküli belső határforgalomhoz.

Szlovénia ragaszkodik a schengeni rendszer helyreállításához – mondta, és azt is hozzátette, hogy az illegális bevándorlás elleni intézkedésekhez uniós szintű jóváhagyás kell. Az illegális határátlépések száma jelenleg nem indokolja az osztrák intézkedést a határellenőrzés kiterjesztéséről – fogalmazott.

„Úgy vélem, senki sem szeretné, ha Szlovénia is a belső ellenőrzés újbóli bevezetésére kényszerülne” – mondta Fajon, utalva a közelgő nyári hónapokra, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális migránsok száma is a nyugat-balkáni útvonalon.

Fajon az STA szlovén hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Ausztria döntése a határellenőrzés kiterjesztéséről belpolitikai lépés, emiatt ő nem számít annak gyors megváltoztatására.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230426_schengen_osztrak_szloven

Részvény: