Az Oroszországi „részleges mozgósítás” három jellemzője

         Néhány hónappal ezelőtt Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök „részleges mozgósítást” jelentett be a katonai korú férfiak körében. Az Oroszország és kormánya számára nem ez az első eset, amikor a fogalmakat felcserélik, amikor az országban a feketét fehérnek nevezik, általános helyett részlegest, a különleges hadművelet kifejezés pedig teljesen elrejti a háborút. Az EU politikai jelentése úgy döntött, hogy részletesebben megvizsgálja ezt, és rávilágít a katonák oroszországi mozgósításának három jellemzőjére.

         Az európai kiadás szerint az első jellemző a mozgósítás „az utolsó toborzottig”. Az oroszországi mozgósítás folytatódik Putyin elnök beszédei ellenére annak állítólagos befejezéséről, és láthatóan folytatódik a „különleges katonai művelet” végéig, amely, mint látszik, csak a harcoló felek egyikének egy teljes veresége és feladása után ér véget.

         Mikor történhet ez meg? A háborúknak megvannak a maguk törvényei. Különösen átmeneti. Villámháborúkra (néhány naptól három hónapig), elhúzódó konfliktusokra (3-9 hónapig) és elhasználódási háborúkra oszthatók. Elméletileg Oroszország nyerhetett volna az első két szakaszban, de még a hadsereg, a haditengerészet és a hadiipari komplexum (MIC) jelentős fölényét kihasználva sem tudta megtenni. A konfliktus most az utolsó szakaszához érkezett – az elhasználódási háborúhoz. Valójában egyrészt az Oroszország szankcionált gazdasága, az iráni és észak-koreai szankcionált gazdaságok csekély segítsége mellett, szembeszáll majd a világ legfejlettebb országainak több mint ötven gazdaságával (és csúcstechnológiával), köztük a NATO-szövetséggel. A katonai és gazdasági összecsapás jövőbeni eredménye ismert. Az is világos, hogy a Kremlnek amellett, hogy a teljes gazdaságot katonai alapokra helyezi, a vereség késleltetése érdekében előbb-utóbb „mindenkit” mozgósítania kell. Nos, kivéve az alábbiakban felsoroltokat – állapítja meg az EU Politikai Jelentés.

         Az orosz mozgósítás második jellemzője, hogy „nem nyúlunk a sajátunkhoz”. A Kreml elit gyermekei, az Orosz Föderáció parlamentjének (Állami Duma) képviselői, a kormány tagjai, a helyi felső- és középvezetők, ügyészek, bírák és a bűnüldöző szervek vezetőinek többsége, valamint más kategóriájú állampolgárok az oroszok által jól ismert, nem küldik Ukrajnába „vágásra”. Bár éppen az ők vállukra esik, ha Oroszországban maradnak, akkor az ország újjáéledésének felelőssége. Ám az ukrajnai háborúra mozgósítottak többségét ez nem fogja zavarni a „végig” teljesített hazafias kötelessége miatt [vagyis „posztumusz” – a szerk.].

         A harmadik – „nemzeti” az orosz belpolitika területén. Véleményünk szerint az európai kiadás itt javasolja a legmegfelelőbb elméletet, amely a következő:

         – Csökken az aktív férfipopuláció Oroszországban, akik készek fegyverrel a kezükben megvédeni bizonyos elképzeléseket. Mivel minden tekintélyelvű rendszer számára ez a társadalom legveszélyesebb rétege, ez az a réteg, amelytől minden császár, diktátor, despota és zsarnok fél, mert ő az, aki képes tiltakozó megmozdulásokat, forradalmakat indítani. Ezért elsősorban az orosz önkénteseket „hasznosítják” Ukrajnában. Néha ez a fő célja annak, hogy háborút üzenjenek egy másik államnak – teszi hozzá a kiadvány.

         – A harcképes férfinépesség csökkenése azokon a köztársaságokban-területeken, amelyekre a központi kormányzat nagyobb támogatását élvező szomszédok területi igényt tartanak fenn. Klasszikus példa erre Dagesztán és Csecsenföld. Oroszországban a legmagasabb a halálos áldozatok száma Dagesztánban, Putyin kedvence, Ramzan Kadirov csak saját hadseregét erősíti és képezi ki, és még azt sem titkolja, hogy a meglévő csecsen-dagesztáni határt nem tartja „tisztességesnek”.

         Végezetül az EU Politikai Jelentés azt írja, hogy ily módon az „különleges katonai művelet” valójában már kikerült Moszkva irányítása alól, és saját törvényei szerint kezdett élni. Ez elkerülhetetlenül az orosz gazdaság kimerüléséhez (a lakosság elszegényedéséhez), legalább több százezer sorkatona halálához, és az elkerülhetetlen vereség után valószínűleg a föderáció összeomlása folyamatában annak egyes alanyai közötti határok megváltozásához vezet.

Részvény: