Az Oroszországi mozgósítás helyzetének ismertetése: a rezsim lehetséges eltolódásának kezdete

         Vlagyimir Putyin a részleges mozgósítás meghirdetésével akkora pánikot keltett Oroszország lakosságában, amennyit csak elképzelni lehetett. Mindazoknak, akiknek egyértelmű és határozott álláspontjuk volt a háború folytatását illetően, ebben a két napban már volt idejük áttekinteni álláspontjukat, és megtalálni a leggyorsabb jegyet Ankarába vagy Jerevánba.

         Voltak azonban olyanok is, akik békés és háborúellenes nézeteik miatt nem féltek attól, hogy elítélik őket. A liberális orosz média és a nyugati média a tiltakozó akciók erőszakos felszámolásáról és mintegy 1400 ember fogva tartásáról számol be (szeptember 21-én este). Megjegyzendő, hogy a tiltakozások a legnagyobbak Putyin 10 évvel ezelőtti megválasztása óta. A legmasszívabb tüntetés Novoszibirszk városában volt, és a hírek szerint Moszkvában és Szentpéterváron is nagyszámú nő vett részt tüntetéseken. A legtermészetesebb reakció az, hogy az anyák, nők és nővérek attól tartanak, hogy férfi rokonaik a frontra mennek, hogy meghaljanak a Putyin-rezsim hamis és beteges narratívái miatt.

         Eközben a hivatalos orosz médiában hírek terjednek a hatóságok által a mobilizáltaknak kínált különféle kedvezményekről – hitelszünetről, jelzáloghitel-fizetési kedvezményekről, valamint a Munka Törvénykönyvének változásairól, amelyek az állampolgárok ezen kategóriáját érintik. Még arról is érkeznek jelentések, hogy tanulmányi szabadságot ajánlanak fel harcra vágyó hallgatók számára. A csapatok fiatal diákokkal való feltöltésének gondolatának léte, az ország valódi jövője csak aláhúzza azt a kétségbeesett hangulatot, amely a Kreml uralkodók között van.

         Az idézések kézbesítésével kapcsolatos helyzet szintén nem ösztönözheti az oroszokat – a liberális orosz média és a nyugati média beszámol az idézések szinte az utcán történő kézbesítéséről, a kéthetes katonai kiképzésre való meghívásokról, a nagyvállalatok alkalmazottainak hívásokról és idézésekről. Szergej Sojgu, az orosz védelmi miniszterének kijelentései a mozgósítás nem sürgősségéről nyílt hazugság, mivel a tömeges hisztérikus hangulatok kibontakozásának üteme nem utal tapintatos megközelítésre egy olyan kritikus folyamathoz, mint mozgósítás, még ha részleges is.

         Nagyon gyorsan terjednek az ötletek, hogy az Oroszországot mielőbb más országokba hagyják, hogy elkerüljék a mobilizációt és megszökjenek a Putyin-rezsim elől. Néhány ország, például Észtország, már kinyilvánította, hogy nem hajlandó menedékjogot adni az Oroszországból érkező menekülteknek. Ebből következik, hogy ennek a váratlan „turisztikai szezonnak” a legnépszerűbb úti céljai Törökország, Grúzia és Örményország. Márpedig pánikszerű pletykák terjednek az orosz hatóságok azon szándékáról, hogy megtiltsák az ország elhagyását a hadköteles korú férfiaknak, akik nem is tartoznak a meghirdetett elsőbbségi jelöltek – a tartalékosok – kategóriájába.

         Ezen események hátterében a litván védelmi minisztérium úgy döntött, hogy fokozott harckészültségbe vonja csapatait az Oroszországban zajló „részleges” mozgósítás miatt – mondta Arvidas Anushauskas litván védelmi miniszter. A balti országok az oroszellenes nézetek ugyanolyan melegágyai, mint Ukrajna, ezért fel kell készülni a „szomszédjának” minden akciójára.

         Természetesen az történt, amire számítani kellett – Oroszország értelmisége és üzleti elitje részéről a Kremlbe vetett bizalom teljes elvesztése. A társadalom ezen rétegeinek képviselői olyan helyzetbe kerültek, hogy egyre kevesebb esélyük van elhagyni a „Putyin-rezsimnek” nevezett süllyedő hajót. És hasonló érzelmek közepette a liberális orosz média, valamint a nyugati média tömeges jogi eljárásokra irányuló kérésekről számol be a mozgósítás elkerülése érdekében, valamint az ország elhagyására vonatkozó lehetőségek zord kereséseiről, illusztrálva a mozgósított állampolgárok kilátástalan kilátásait a jelentős börtönbüntetésekkel összefüggésben, akik nem hajlandók részt venni a háborúban.

         A legfontosabb dolog, amit Oroszország polgárai éreztek, egy igazság volt: „a háború már megérkezett az otthonukba”. Több mint fél éve egy hamis információs térben élve a legtöbb ember most elborzad a „különleges katonai művelettel” kapcsolatos szörnyű igazságtól. Már nem bíznak azokban a hangos kijelentésekben, amelyek arról szólnak, hogy a fronton nincsenek veszteségek és sikeresek a „művelet” céljai. Az oroszok most keresztút helyzetébe kerültek, ami még mindig zárt kör: vagy harcolni mész, vagy börtönbe kerülsz, ahonnan ágyútölteléknek visznek „harccal való felderítéshez”.

         A nyugati és a liberális orosz media nagy kétségeinek ad hangot a részleges mozgósítás ellentmondásos és „elmosódott” feltételeivel kapcsolatban. A hadseregbe behívandó férfiak meghatározott száma csak hozzávetőleges lehet. A totális diktatúra birtokában a Kreml nem állhat meg 300 000 mozgósítottnál, hanem tovább gyűjt egy még nagyobb „hordát”.

         Néhány hét múlva megkezdődik az amerikai Lend-Lease Ukrajnának aktív szakasza, amely jelentősen megerősíti a fegyveres erőket a legújabb fegyverekkel, mert a XXI. században a háborúkat már nem a megszokott gyalogság nyeri és a katonák. Lehet, hogy a Kreml egyszerűen „részleges” mozgósítást fog alkalmazni, hogy eltávolítsa a társadalom minden „nemkívánatos” elemét, amely a jövőben fellázadhat a rezsim ellen. Ez lehet az egyetlen „logikus” magyarázat a Putyin által indított kampányra.

         A visszaszámlálás az oroszországi bűnrendszer uralkodásának végéig már megkezdődött. A békés tiltakozással járó apró lépésektől a valódi forradalomig általában nem sok idő telik el. Azonban az a képmutatás, amellyel a Kreml átírja az ország törvényeit és alkotmányát, megerősíti a rezsimet és katonák ezreit öli meg a csúcsvezetők véres ambícióiért, azt jelzi, hogy nagyon hosszú időnek kell eltelnie, mire Oroszország civilizált országgá válhat a modern világban. Egyelőre „terrorista állam” és barbár eszmék központja.

#mozgositas #panik_a_tarsadalomban #Kreml #tavozas_az_Orosz_Foderaciobol #tiltakozo_akciok #idezesek_kezbesitese #bunugyi_rezsim

Részvény: