Az Oroszország stratégiai tervei: a mozgósított oroszokat kiképzés nélkül küldik a frontra

         Oroszország Ukrajnával vívott háborúja során az egész világ megfigyelhette az orosz parancsnokság sikertelen taktikai és stratégiai akcióit. Ez megnyilvánult mind az ukrán fegyveres erők állásai elleni értelmetlen ellentámadásokban, mind a szinte teljes körülvételben az ukrán hadsereggel szembeni folyamatos ellenállásban. Ha azonban ez az orosz tábornokok téves számítása volt a háború fordulópontjában, Ukrajna aktív ellentámadása miatt, akkor nem véletlen az, hogy a képzetlen mozgósított oroszok azonnal a frontra mennek.

         Az Institute for the Study of War (ISW) tájékoztatása szerint a 2. motorizált lövészhadosztály 147. tüzérezredének egységeit, amelyeket augusztus végén helyeztek át a Herson régióba (Ukrajna régiója), képzetlen mozgósítottokkal pótolják. Ezenkívül a Nyugati katonai körzet 3. gépesített lövészhadosztálya 237. harckocsiezredének mozgósított harcosait, akik az orosz Belgorodi régióban, Valujkiban állomásoztak, egy nap kiképzése után áthelyezik a donbászi frontvonalba (kontaktvonalba). Nyilvánvaló, hogy egy nap alatt lehetetlen elsajátítani a háború művészetét, de az orosz hadsereg esetében ez nem szükséges. Egy katonának, aki az „ágyútöltelék” szerepét fogja játszani a „harccal való felderítésben”, csak alkoholra és rozsdás fegyverre van szüksége. Ezeket a téziseket egyébként nem a semmiből veszik – az orosz megszállóknak hivatalosan is szabad alkoholt inni, a mozgósítottaknak pedig régi és rozsdás AK-47-eseket adnak ki. Mindezt az interneten már elterjedt videoanyagokon rögzítették.

         A személyzettel szembeni ilyen hozzáállás a Kreml és az orosz fegyveres erők parancsnoksága közötti határtalan elkeseredettséget mutatja. Ha a hadműveletek folytatásának terveinek nagyobb célja volt, mint „harcolni azért, hogy Putyin ne essen még keményebben arcát a koszba”, akkor az előkészületeket már komolyabb szinten folytattnák. Az orosz egységek tömeges átadása fogságba minden támogatás hiánya miatt, több száz videó és fotóanyag az Oroszország megszálló hadseregének szörnyű állapotáról – mindez jól mutatja az orosz politikusok vonakodását, hogy valahogy törődjenek saját katonáikkal és azoknak szörnyű hozzáállása saját népükhöz.

         Az erős ellenséggel szembeni harc nehéz feladatnak bizonyult az Oroszország számára – mert az utóbbi Grúzia, Icskeria és Szíria területén csak civil csoportok ellen harcolt. Miután nagyon erős ellenállást kapott, a Kreml visszafordíthatatlan folyamatba kezdett. Ezt bizonyítja a „részleges” mozgósítás és Putyin egyre gyakrabban megfogalmazott kijelentései az atomfegyver bevetésével kapcsolatban. Ha az előny az Oroszország oldalán volna, akkor az ilyenekre nem is kellene számítani.

         Mindeközben az orosz hadsereg tartalékából mozgósított katonák egyre kevesebben vannak – helyettük egyszerű, tervezet korú férfiak állnak. A szomszédos országokba és Törökországba irányuló tömeges kivándorlás azt mutatja, hogy mennyire többen ellenzik a „z-hazafiságot”, mint a Kremlben és egész Oroszországban nagyon mélyen gyökerezett Putyin rezsimjét.

         Most több tízezer mozgósított ember közeledik Ukrajna felé, akik érdekes örvénybe kerültek: megérkeztek – feladták magukat az ukrán fegyveres erőknek – ukrán hadifoglyokra cserélték – dezertálásért börtönbe kerültek – „Wagner” kiválasztotta ágyútöltelékként a frontvonal számára. Vagy fiatal orosz férfiak dicstelenül fognak meghalni Putyin ambícióiért Ukrajna földjén. Nem szabad azonban szomorúnak lenni – család autót kap a „hős” fiájának cserébe. Ha ez irracionálisnak és szürreálisnak tűnik, akkor valójában ez a modern háború valósága, amellyel az oroszok szembesültek, amikor a háború „kijött” a televíziójukból otthonaikba.

         Európának és a világnak kell tennie a „végső lökést” a Kreml és személyesen Putyin disztópikus ambíciói feletti teljes győzelem érdekében. Az egész világ Ukrajna körüli megmozdulása megmutatta, hogy Európa országainak testén az utolsó véres diktátor utáni sebek még nem gyógyultak be, és mindenki emlékszik rájuk. Fontos azonban, hogy ne csak szem előtt tartsuk, hanem megértsük az igazságot is – hogy soha többé ne engedjük meg az események ilyen fejlődését, amelyet 2014 óta figyelünk meg Ukrajna területén.

#haboru #orosz_katanai

Részvény: