Az oroszoknak tetszik Kína béketerve

Az ukrajnai invázió egyéves évfordulóján tett közzé Kína egy 12 pontos békejavaslatot, melynek keretében véget vetne Ukrajna és Oroszország konfliktusának.

A Guardian tájékoztatása szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, Moszkva kiemelt figyelemmel kíséri Kína béketervét, hiszen számukra minden olyan kezdeményezés és javaslat, ami a béke megteremtését szorgalmazza, nagy jelentősséggel bír. Hozzátette ugyanakkor, hogy mielőtt bármi konkrétat tudna mondani, részletesen át kell rágniuk magukat minden részleten.

Peszkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva „különleges katonai hadművelete” folytatódik, jelenleg pedig nem látja, hogy a közeljövőben békés megoldás születne.

Kína elképzeléseit Zelenszkij sem utasította el azonnal, azt azonban leszögezte, hogy csak akkor ülnek le tárgyalni, ha Oroszország kivonja a csapatait az összes megszállt ukrán területről. A kínaiak 12 pontja ugyanis rendelkezik többek között tűzszünetről, a béketárgyalások folytatásáról, a nukleáris konfliktus elkerüléséről és a humanitárius válság megoldásáról is, arról azonban nem írnak benne, hogy mi lesz azokkal a területekkel, amelyeket Oroszország megszállt az ukrajnai konfliktus során.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/27/ukrajnai-haboru-elo-hirfolyam-2023-februar-27/#az-oroszoknak-tetszik-kina-beketerve

Részvény: