Az oroszoknak nem tetszik, hogy Scholz meghúzta a ravaszt

Az orosz Rosznyeft olajipari vállalatnak nagyon nem tetszik, hogy Németországban a Gazpromhoz hasonló sorsra jutottak. Az ottani leányvállalatuk és érdekeltségeik pénteken bejelentett állami kisajátítását illegálisnak és törvénytelennek tartják, és jogi lépésekkel fenyegetőznek. Eközben a „lefoglalt” három olajfinomító már a németek felügyelete alatt működik.

 Az orosz olajipari nagyvállalat, a Rosznyefty közleményt adott ki, melyben illegálisnak nevezte a németországi vállalatának lefoglalását, és jelezte, hogy minden intézkedést mérlegel a tulajdonjoga  védelme érdekében – írta meg a Bloomberg. A német kormány pénteken jelentette be, hogy az energiaellátás biztosítása érdekében állami felügyelete alá vonja a többségében az orosz állam tulajdonban lévő Rosznyeft németországi cégének három helyi olajfinomítóban birtokolt részesedését.

A legfontosabb az ország keleti részén, a lengyel határon fekvő Schwedtnél működő finomító (PCK Schwedt), amelynek döntő szerepe van Berlin és a főváros körül elterülő Brandenburg tartomány, valamint Lengyelország nyugati részének üzemanyag-ellátásában. Az 54,17 százalékban az RD tulajdonában álló finomító a Barátság kőolajvezetéken keresztül kap olajat Oroszországból.

A német kormány célja, hogy biztosítsa az ellátást, és megszüntesse az évtizedek óta tartó mély függést Moszkvától. A Rosznyeft szerint a lépés a részvényeszközök kisajátítását jelenti, melyben a cégnek 4,6 milliárd eurót meghaladó befektetése van – főként az olajfinomítási kapacitásokra. Az orosz cég közölte: „minden lehetséges intézkedést megfontol részvényesei védelmében, beleértve a jogi lépéseket is”.

Fontosabb az ellátásbiztonság

A Bloomberg azt írja, hogy Olaf Scholz kancellár több hónapnyi tárgyalás után „húzta meg a ravaszt”, majd a  kormány úgy döntött, hogy fontosabb kivédeni a német energiaszektorra leselkedő veszélyt (vagyis: a Kreml részvételét – és esetleges beleszólását – a Rosznyeft kulcsfontosságú finomítóin keresztül akár Berlin energiaellátásába is), mint az asztalnál, telefonon, üzleti alapon megegyezni. Olaf Scholz a lépést azzal indokolta, hogy Oroszország már nem számít megbízható partnernek.

A németországi Rosznyeft érdekeltségek elfoglalása a jelek szerint eredménnyel is járt, mivel az orosz óriásvállalat azt is közölte, hogy készek „egy új szerződés lehetséges paramétereinek megvitatására”. Az a feltételük ehez, hogy a németek vállaljanak garanciát az olajfinomítókba szállított nyersanyagok fizetésére.

Az orosz érdekeltségek feletti irányítás átvétele egyelőre nem végleges. A felügyeleltet fél évre a német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vette át, az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekére hivatkozva. Ugyanakor azt is látni kell, hogy a német szövetségi kormány ez év végével azt tervezi, hogy befejezi az orosz eredetű kőolaj használatát – és így félő volt, hogy a Rosznyeft akár hasonló trükközéshez is folyamodhat, mint a Gazprom, amely Gazprom Germania cégét idén tavasszal azárt vettek német állami felügyelet alá, mert a leányvállalat szinte teljesen kiürítette a 3,9 milliárd köbméter kapacitású rehdeni gáztározót, amely Németország (illetve: egész Nyugat-Európa) legnagyobb földgáztárolója.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/rosznyeft-gazprom-energia-nemetorszag-scholz-allami-felugyelet-berlin.759915.html

#olaf_scholz #rosznyefty #olaj #gazprom #gáztároló #németország #energia #bloomberg

Részvény: