Az oroszok Harkivot, az ukránok orosz olajterminált rakétáztak a prágai NATO-csúcs előtt

Mindeközben Dmitrij Medvegyev ismét taktikai atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött.

Csütörtökről péntekre virradó éjjel az orosz erők ismét Harkivot lőtték, a rakétatámadásokban négy ember meghalt, huszonöt pedig megsebesült. Ezzel párhuzamosan az ukrán haditengerészet a fekete-tengeri Kavkaz kikötőben található olajterminált rakétázta – írja a The Guardian.  

Mindez nem sokkal azelőtt történt, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel csapást mérjen oroszországi célpontokra (legalábbis Harkiv térségében), a NATO-tagállamok külügyminiszterei pedig Prágában gyűltek össze tárgyalni arról, hogy miként lehet fokozni a Kijevnek nyújtott támogatást. 

A prágai tanácskozás előtt Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette, hogy Németország újabb, 500 millió euró (mintegy 195 milliárd forint) értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnának, a lengyel külügyminiszter pedig közölte, hogy már előkészítés alatt áll az Ukrajnának szánt negyvenötödik segélycsomagjuk. 

A NATO-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem vesz részt, mert éppen Stockholmban van, ahol a harmadik Ukrajna-Észak-Európa találkozón kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá Svédországgal, Norvégiával és Izlanddal. Az ukrán elnök két nappal azután látogatott a svéd fővárosba, hogy bejelentették, Svédország 1,16 milliárd dollár (több mint 462 milliárd forint) értékű katonai támogatást küld Ukrajnának. 

Mindeközben Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy nem blöffölt, amikor arról beszélt, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket vethet be Ukrajna ellen, és hogy a Nyugattal való konfliktus totális háborúvá fajulhat. 

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240531_ukrajna-oroszorszag-haboru-nato-csucs

Részvény: