Az oroszok elpusztították az ukrán méhek nagy részét, oda a világ egyik legjelentősebb mézexportja

Ukrajna méztermelése szakértők szerint akár 40 százalékkal is csökkenhet az orosz invázió miatt, holott az ország a világ egyik legnagyobb méztermelője – írja az Euronews.

Aportál megszólaltatott egy méhészt, aki februárban döntött úgy, hogy hátrahagyja a kaptárjait. Akkor a méhek még hibernált állapotban voltak és hagyott nekik élelmet, de Harkiv külterületén, 15 kilométerre a határtól nem nagyon volt más választása, mint hogy a családjával együtt meneküljön.

Az ukrajnai méhkasoknak csak a fele élte túl az orosz rakétatámadásokat. Az Ukrán Méhészszövetség alelnöke, Denis Soldatov pesszimista, például azért is, mert neki magának is csak a tavalyi két tonna negyedét, fél tonna mézet sikerült termelnie – olvasható a portálon.

„Az ukrajnai mézövezet, azaz az ország déli, keleti, illetve középső régiói termelik a forgalomba kerülő méz nagy részét. A háború miatt azonban a méhészetek vagy megrongálódtak, vagy nem tudják őket fenntartani. Ukrajna így a szokásosnál 30, vagy akár 40 százalékkal is kevesebb mézet tud megtermelni, ami nagyon nagy veszteség” – vázolta a helyzetet a szakember.

Normál helyzetben Ukrajna több mint 65 ezer tonna mézet állít elő évente, amiből 60 ezret exportál a világpiacra.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-mez-meheszet-allatartas-haboru.760346.html

Részvény: